Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Oväntat svag tillväxt i Sverige

Svensk ekonomi utvecklades oväntat trögt i april. Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) växte inte alls jämfört med mars, visar en preliminär så kallad BNP-indikator från Statistiska centralbyrån (SCB).
Ekonomi • Publicerad 9 juni 2023
Nya BNP-siffror har presenterats för svensk del. Arkivbild.
Nya BNP-siffror har presenterats för svensk del. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT
Verkligheten börjar hinna ikapp ekonomin, säger Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar, om de senaste BNP-siffrorna. Arkivbild
Verkligheten börjar hinna ikapp ekonomin, säger Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar, om de senaste BNP-siffrorna. ArkivbildFoto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en tillväxt på 0,3 procent i april jämfört med månaden innan, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

Jämfört med ett år tidigare krympte den svenska ekonomin med 0,1 procent i april, enligt SCB.

Annons

Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar, benämner utvecklingen som att "verkligheten börjar hinna ikapp ekonomin".

– Det är som en anti-nyhet eftersom den är oförändrad men å andra sidan så är det ju heller inte till det bättre, säger hon angående den oförändrade siffran och utvecklar:

– Det vi hela tiden skjutit framåt är lågkonjunkturen, vi har sett motståndskraft men det här resultatet visar på vad som kommer och vi förväntar oss en lägre aktivitet inom ekonomin.

TT: Detta är dock bara en enskild månad, vilken värdering ska läggas i det?

– Absolut, det här utfallet är inte det som avgör framåt utan bara ytterligare information på vägen. Det är absolut klart att man ska tolka enskilda månadsutfall med försiktighet men lägger vi ihop flera saker så visar det att ekonomin är på väg att trappa av.

Nu väntar inflationsstatistik

Dagens BNP-utfall kommer inför nästa veckas inflationsstatistik där inflationen förväntas falla tillbaka rejält. Enligt nyhetsbyrån Bloomberg förväntas inflationen enligt KPI-måttet att backa från 10,5 till 9,3 procent på årsbasis.

Från ekonomhåll räknar man dock fortsatt med att Riksbanken gör ytterligare en räntehöjning senare i juni.

– Vi har passerat inflationsstoppen och sannolikt även räntetoppen men det som är viktigt i sammanhanget är att nu förväntar vi oss en lägre inflation. Blickar vi framåt efter juni så blir fokus hur inflationen fortsätter att utveckla sig, det man är rädd för nu är att vi får en inflationsnedgång som stannar av, påpekar Alexandra Stråberg.

Stadig arbetsmarknad

Trots utvecklingen har dock den svenska arbetsmarknaden stått stadigt. I april sjönk till och med arbetslösheten 7,2 procent jämfört med 7,3 procent de två föregående månaderna.

– Arbetsmarknaden är sencyklisk och på grund av det skälet är det inte så konstigt. Oavsett om ekonomin går upp eller ned så tar det ett tag innan arbetsmarknaden reagerar. Jag tror att vi kommer att se en större effekt framåt, säger Alexandra Stråberg.

Annons

Fakta: BNP-utvecklingen

Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) låg på 0,0 enligt en preliminär så kallad BNP-indikator från Statistiska centralbyrån (SCB).

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en tillväxt på 0,3 procent i april jämfört med månaden före, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

Jämfört med ett år tidigare krympte den svenska ekonomin med 0,1 procent i april, enligt SCB.

Hushållens konsumtion ökade med 1,2 procent i april 2023 jämfört med mars i år, i säsongrensade tal, enligt SCB. Jämfört med april 2022 förblev hushållskonsumtionen oförändrad, mätt i kalenderkorrigerade siffror och fasta priser.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons