Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Marknaden skakas av starka jobbsiffror

Räntor och dollarn lyfter markant efter en rapport som visar på oväntat många nya jobb i USA i januari.
Timlönerna fortsätter uppåt i snabb takt, vilket ger nytt bränsle till spekulationer om snabba räntehöjningar från USA:s centralbank Federal Reserve (Fed)
Ekonomi • Publicerad 4 februari 2022
Nya jobbsiffror har redovisats från USA:s arbetsmarknadsdepartement. Arkivbild.
Nya jobbsiffror har redovisats från USA:s arbetsmarknadsdepartement. Arkivbild.Foto: Alan Diaz/AP/TT

Marknadsräntor och dollarn lyfter markant efter jobbrapporten, medan börserna på Wall Street vänder nedåt i terminshandeln. Dollarn blev omedelbart fem öre dyrare, medan räntan på tvååriga amerikanska statsobligationer lyfter från nivåer kring 1,20 till 1,29 procent.

Oväntat många nya jobb

Reaktionen följer på en rapport från USA:s arbetsmarknadsdepartement, som visar att antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 467 000 personer under januari jämfört med månaden före. Ökningen var oväntat stor. Ekonomer hade i genomsnitt väntat sig en ökning med 125 000 personer enligt Bloomberg, men det var med en ovanligt spretig samling prognoser som beräkningsgrund.

Annons

Arbetslösheten i januari steg samtidigt för första gången på ett halvår, till 4,0 procent. Det kan jämföras med 3,9 procent månaden före. Här trodde analytikerna på att arbetslösheten skulle vara oförändrad.

Sammantaget stärker jobbsiffrorna den bild av USA:s arbetsmarknad som landets centralbankschef Jerome Powell gav i samband med ett räntebesked förra veckan. Han beskrev då arbetsmarknaden som "stark", vilket motiverar tydliga signaler om en räntehöjning redan i mars för att få bukt med den högsta inflationen i USA på nästan 40 år.

Löneökning på 5,7 procent

Av månadssiffrorna från USA:s arbetsmarknadsdepartement framgår samtidigt att timlönerna i snitt ökade med 0,7 procent i januari mot december och med 5,7 procent i årstakt – vilket späder på bilden av att USA just nu är inne i en period av ihållande hög inflation.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons