Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Varningar trots firande i befriade Cherson

President Volodymyr Zelenskyj säger att den ryska reträtten från Cherson är "början på slutet av kriget" när han promenerar på den befriade stadens gator.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg varnar för att ta ut krigsseger.
Ukraina • Publicerad 14 november 2022
Volodymyr Zelenskyj poserar med ukrainska soldater under sitt besök i Cherson.Foto: Foto: Ukrainas presidentkansli/AP/TT
Områden under rysk kontroll och rysk militär närvaro, samt ukrainsk motoffensiv den 13 november.Foto: Johan Hallnäs/TT

Zelenskyj markerade på måndagen den ukrainska närvaron i provinshuvudstaden Cherson. Tillsammans med civila och soldater sjöng han nationalsången, medan ukrainska flaggor vajade från balkonger.

– Ärligt talat är det viktigt att vara här. Alla tar risker: armén tar risker varje dag, journalister tar risker, säger presidenten enligt ukrainska medier som förklaring till sitt besök, trots hot om rysk beskjutning.

Annons

Läget i staden i södra Ukraina är fortsatt svår att bedöma: brist på vatten, el och förnödenheter är stor, många platser har minerats av ryska armén och hotet att ryska spioner och medlöpare dröjer sig kvar i staden är överhängande.

Rysk militär har dessutom enligt Ukraina totalförstört kraftanläggningen i Chersov.

Ukrainska myndigheter har samtidigt infört vissa medierestriktioner i Cherson.

Tar stora förluster

Jens Stoltenberg varnade samtidigt för förhastade slutsatser:

– Vi får inte göra misstaget att underskatta Ryssland, sade han under ett besök i Haag på måndagen.

– De ryska militära styrkorna har oväntat dykt upp i nya fronter under avgörande ögonblick i kriget. Ryssland har också visat att man är beredd på omfattande förluster.

Det ryska invasionskriget i Ukraina var också en samtalsämne under det bilaterala toppmötet mellan USA:s president Joe Biden och Kinas Xi Jinping på Bali. Det enda officiella uttalandet om kriget rörde de båda stormakternas enighet om att kärnvapen inte ska få användas.

Samtidigt möttes USA:s och Rysslands underrättelsechefer i Ankara i Turkiet.

Mötet är troligen det på högsta nivå mellan de två länderna efter den ryska invasionen av Ukraina i februari. CIA:s chef, tidigare Moskvaambassadören William Burns, och Sergej Narysjkin, som leder den ryska underrättelsetjänsten SVR:s utrikessektion, ska bland annat ha tagit upp kärnvapenhot.

Moraliskt stöd

Zelenskyjs besök i Cherson förstärker den moraliska betydelsen av att staden har återtagits, och är också en signal om framgång till de länder som stödjer Ukraina politiskt och militärt.

Annons

EU meddelade i samband med sitt utrikesministermöte att unionen är beredd att öva omkring 15 000 ukrainska soldater för strid.

– Flera EU-länder vill öva soldater. Det gäller Polen och det EU-land som jag känner till bäst, sade EU:s utrikeschef Josep Borrell och hänvisade till sitt hemland Spanien.

Målet är att öva uppemot 40 000 ukrainska soldater, rapporterar danska Ritzau.

Men det finns också tecken på splittring inom EU om hur det fortsatta stödet till Ukraina ska se ut.

FN:s generalförsamling röstade på måndagen igenom en icke bindande resolution om att Ryssland ska hållas ansvarigt för att ha brutit mot internationella lagar genom att ha invaderat Ukraina – och är därmed skyldigt att betala krigsskadestånd. 94 länder röstade för, 14 emot och 73 avstod.

Rysk militär meddelade samtidigt att man intagit en ort med omkring 2 000 invånare omkring sex mil sydöst om Donetsk. Uppgiften om ockupationen har inte verifierats av oberoende källor.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons