Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Oroligheter i Peru strandar Machu Picchu-turister

Hundratals turister är strandade i området kring inkastaden Machu Picchu i Peru efter det att tåg ställts in till följd av de protester som skakar landet sedan ex-presidenten Pedro Castillo avsattes i förra veckan.
Peru • Publicerad 15 december 2022
Omkring 800 turister kan inte ta sig från inkastaden Machu Picchu i Peru på grund av oroligheterna i landet. Arkivbild.
Omkring 800 turister kan inte ta sig från inkastaden Machu Picchu i Peru på grund av oroligheterna i landet. Arkivbild.Foto: Martin Mejia/AP/TT

Myndigheterna uppger att närmare 800 turister från flera olika länder är fast i en stad vid foten av det berg som turistmagneten och världsarvet Machu Picchu ligger på i Peru.

På onsdagen utlystes ett riksomfattande undantagstillstånd i Peru till följd av de våldsamma protester som skakar landet sedan ex-presidenten Pedro Castillo avsattes i förra veckan.

Annons

Undantagstillståndet ska gälla i 30 dagar, uppgav landets försvarsminister Alberto Otarola och meddelade att orsaken är "vandalism, våld och vägspärrar".

Det enda sättet att ta sig till och från Machu Picchu är med tåg. Gale Dut från Israel, som är en av de turister som nu är fast vid bergets fot, säger till nyhetsbyrån AFP att han inte kan ta sig till staden Cusco som ligger drygt tio mil bort för att komma med det flyg han bokat ut ur landet.

– Jag är här med mina barn. För mig är det ett problem, säger Dut.

Tågen till Macchu Picchu har stått stilla sedan i tisdags då flera organisationer uppmanade till strejker som en del av protesterna i landet.

Borgmästaren i staden där turisterna sitter fast har bett regeringen om humanitär hjälp och efterfrågat helikoptrar som kan hjälpa till att evakuera turister från bland annat USA, Mexiko och Spanien.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons