Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Oro i Trumps kyrka: "Gud tar hand om honom"

USA håller andan i väntan på uppdateringar om covidsjuke Donald Trumps hälsa.
På jättekyrkan King Jesus i sydvästra Miami, där presidenten i vintras höll ett massbönemöte, är församlingsborna oroliga.
USA • Publicerad 4 oktober 2020
Utanför jättekyrkan King Jesus i sydvästra Miami i Florida samlas oroliga Trumpanhängare för bön och gudstjänst. På bilden syns familjen Peña, från vänster dottern Ashley, mamma Bllanca Elvina, dotterns kusin som också heter Ashley samt pappa Rocky.
Utanför jättekyrkan King Jesus i sydvästra Miami i Florida samlas oroliga Trumpanhängare för bön och gudstjänst. På bilden syns familjen Peña, från vänster dottern Ashley, mamma Bllanca Elvina, dotterns kusin som också heter Ashley samt pappa Rocky.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Utanför jättekyrkan King Jesus i sydvästra Miami i Florida samlas oroliga Trumpanhängare för bön och gudstjänst. Det var här den republikanske presidenten i januari höll ett jättelikt bönemöte och många i församlingen har höga tankar om honom.
Utanför jättekyrkan King Jesus i sydvästra Miami i Florida samlas oroliga Trumpanhängare för bön och gudstjänst. Det var här den republikanske presidenten i januari höll ett jättelikt bönemöte och många i församlingen har höga tankar om honom.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Utanför jättekyrkan King Jesus i sydvästra Miami i Florida samlas oroliga Trumpanhängare för bön och gudstjänst. Församlingsmedlemmen Victor Virtez tycker att Donald Trump är en bra president.
Utanför jättekyrkan King Jesus i sydvästra Miami i Florida samlas oroliga Trumpanhängare för bön och gudstjänst. Församlingsmedlemmen Victor Virtez tycker att Donald Trump är en bra president.Foto: Jonas Ekströmer/TT
USA:s president Donald Trump vid ett bönemöte på kyrkan King Jesus i Miami i Florida i januari i år.
USA:s president Donald Trump vid ett bönemöte på kyrkan King Jesus i Miami i Florida i januari i år.Foto: Lynne Sladky/AP/TT

Det gigantiska templet är ljussatt i orange och kyrkans egna tv-kameror åker runt på kranar. Vid podiet står en medelålders blond kvinna och predikar eldigt. Hon talar om antikrist och vikten av att stå upp för Gud i skolan och i medierna och får spontana applåder från bänkarna.

Det var här som Donald Trump i vintras lanserade sin "Evangeliska koalition", ett evenemang som samlade närmare 7 000 troende, många av dem i röda Trumpkepsar. Jättemötet hölls efter att tidningen Christianity Today i en vass ledare i samband med riksrättsprocessen argumenterat för att presidenten var omoralisk och borde avsättas.

En wow-upplevelse

Annons

Den väljargrupp som kallas den kristna högern, moralkonservativa som bland annat motsätter sig abort och samkönade äktenskap, var avgörande för Trumps valseger 2016. De senaste åren har presidentens relation till dem gått upp och ner, men åtminstone vid King Jesus verkar företrädare nu samlas i sin oro för det coronavirussjuka presidentparet.

– Han är en bra president och vi är ledsna för att han är sjuk, säger Victor Virtez som TT möter på väg in till den spanska gudstjänsten.

– Det är klart att vi är ängsliga.

Familjen Peña, som just ställt sin bil i värmen på den enorma parkeringsplatsen, är av samma åsikt.

– Jag såg honom (Trump) när han var här i januari och det var en riktig wow-upplevelse. Det var som att Gud pratade genom honom, säger Rocky Peña och får entusiastiska nickningar från den övriga familjen som består av hustrun Blanca Elvina, dottern Ashley och hennes kusin som också heter Ashley.

Förstår honom

TT: Så ni planerar att stödja Trump i presidentvalet?

– Ja, han är inte en perfekt kille men han är en Guds man. Och vi vet att Gud tar hand om honom nu när han är sjuk.

Pensionären Michael Hazzard instämmer men säger sig vara trygg i vetskapen att Trump blir väl omhändertagen på militärsjukhuset Walter Reed i Maryland där han vårdas.

– Jag tycker om honom. Han är inte som andra politiker, han är inte korrupt och han har gjort ett toppenjobb med ekonomin. Han står upp för det som är amerikanskt, säger han om presidenten.

Liksom många andra som deltar i söndagens gudstjänst var Hazzard på plats vid jättebönemötet i januari.

Annons

– Jag var så imponerad. Han talade helt utan manus, det krävs intelligens för det.

TT: Donald Trump har kritiserats för att han inte vill bära munskydd och nu är han sjuk, hur ser du på det?

– Jag förstår honom. Jag gillar inte att bära munskydd heller. Här i kyrkan är jag tvungen men ett tag i dag gick jag ut för munskyddet gjorde att mina glasögon immade igen.

Dalande popularitet

Församlingsbornas oro delas sannolikt av Donald Trumps valkampanj. Men vid sidan av omsorg om presidentens hälsa har de strategiska beslut att ta hänsyn till. Ska de öka smittskyddsreglerna vid kampanjmötena fyra veckor före valet – trots att presidenten varit ovillig att bära munskydd? Så sent som i tisdags, under valdebatten, häcklade Trump sin demokratiske motståndare Joe Biden för hans bruk av munskydd? Och hur ska de hantera kritiken mot de motstridiga uppgifter som levererats om Trumps hälsa?

Samtidigt som krya på dig-hälsningarna regnar in visar färska opinionsmätningar att presidenten tappat stöd. Enligt en ny mätning från tidningen The Wall Street Journal och tv-kanalen NBC har Trump nu sin lägsta popularitet hittills i år: 39 procent jämfört med 53 procent för Joe Biden.

Enligt det genomsnitt av aktuella mätningar som oberoende Real Clear Politics räknat ut har Biden ett nationellt övertag på 8,1 procentenheter. Demokraten leder också i samtliga avgörande så kallade vågmästardelstater – men i vissa av dem med mycket liten marginal.

Fakta: USA:s president Donald Trump

Den republikanske affärsmannen Donald Trump besegrade demokraten Hillary Clinton i presidentvalet 2016. Han svor ämbetseden och flyttade in i Vita huset den 20 januari 2017. Hans vallöfte var att göra Amerika stort igen.

Donald Trump föddes 1946 i Queens i New York. Han har en ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania och har byggt ett fastighetsimperium med fokus på bland annat hotell och golfbanor. Han är en kontroversiell miljardär och tv-personlighet som medverkat i tv-programmet "The Apprentice". 2019 skrev han sig i Florida.

Donald Trump är fembarnspappa och inne på sitt tredje äktenskap. Han har varit gift med slovenskamerikanska Melania Trump sedan 2005. Dottern Ivanka Trump arbetar i Vita huset liksom hennes make Jared Kushner, som är en av Trumps högt uppsatta rådgivare.

74-årige Trump är helnykterist, tycker om att spela golf och är förtjust i snabbmat. Han är den förste amerikanske presidenten som inte har erfarenhet som folkvald politiker eller militär, även om han övervägt att ställa upp i tidigare presidentval.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons