Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Oro i EU: "Etnisk rensning"

Läget i Nagorno-Karabach väcker oro inom EU för en humanitär katastrof. Det höjs också röster för sanktioner mot Azerbajdzjan.
– Det finns ett ord för det här: etnisk rensning, säger franska EU-parlamentsledamoten Nathalie Loiseau.
EU • Publicerad 20 september 2023
Armeniens premiärminister Nikol Pasjinjan vid ett möte med EU:s rådsordförande Charles Michel i Bryssel 2021. Arkivfoto.
Armeniens premiärminister Nikol Pasjinjan vid ett möte med EU:s rådsordförande Charles Michel i Bryssel 2021. Arkivfoto.Foto: Olivier Hoslet/AP/TT

I en extrainsatt diskussion i EU-parlamentets utrikesutskott konstaterar Luc Devigne från EU:s egna "utrikesdepartement", EEAS, att utvecklingen i Nagorno-Karabach just nu är oerhört svår att överblicka.

– Det här är ett dramatiskt läge, som utvecklas medan vi talar. Det återstår att se vad som kommer att ske härnäst. Om den stora majoriteten av invånarna måste – eller vill – lämna så kommer det att skapa en humanitär kris för Armenien, varnar Devigne i Bryssel.

Annons

Extrainsatta möten pågår i Bryssel om situationen, säger kommissionstalesmannen Peter Stano.

– Det är väldigt viktigt att den militära insatsen inte används som en förevändning för att tvinga ut armenierna ur Karabach, säger Stano på kommissionens dagliga pressbriefing.

Kräver sanktioner

EU-kommissionen och utrikeschefen Josep Borrell har fördömt vad de benämner som "den militära upptrappningen" och Borrell har också träffat Armeniens utrikesminister Ararat Mirzojan under pågående FN-möten i New York.

"EU manar till omedelbart slut på fientligheterna och att Azerbajdzjan avslutar sina militära aktiviteter", skrev Borrell efteråt på X, tidigare Twitter.

I EU-parlamentet krävs dock mer.

– Det räcker inte med att fördöma. Det är också dags att omvärdera EU:s relationer med Azerbajdzjan. Det är inte rätt längre att kalla dem en strategisk eller trovärdig partner, säger estniska socialdemokratiska EU-parlamentsledamoten Marina Kaljurand och manar till EU-sanktioner gentemot president Ilham Aliyev och hans styre i Azerbajdzjan.

EU-kommissionen och Azerbajdzjan enades i fjol om utökat samarbete, för att bland annat öka leveranserna av naturgas till EU.

"Etnisk rensning"

Franska liberala ledamoten Nathalie Loiseau varnar för "etnisk rensning" och kallar EU:s försök till medlande i konflikten för ett "fullkomligt misslyckande".

– Azerbajdzjan vill inte ha fred utan en fullständig kapitulation och en förnedring av det armeniska folket, hävdar Loiseau.

Tyske kristdemokraten Michael Gahler anklagar Ryssland och dess president Vladimir Putin för att ha gjort upp med Aliyev, i hopp om att bli av med Armeniens mer västinriktade premiärminister Nikol Pasjinjan.

– Putin hoppas att det här ska destabilisera Armenien och få honom ersatt med någon "Lukasjenkian", om jag får säga så: en marionettregim, säger Gahler i EU-parlamentet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons