Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Oro för Italien efter brittiskt budgetkaos

Ekonomi • Publicerad 9 oktober 2022
Investerare oroar sig för att Italiens nya statsminister Girorgia Meloni ska börja låna pengar för att finansiera satsningar. Arkivbild.Foto: Luca Bruno AP/TT

Nästa vecka ska den nya högerkoalitionen i Italien, med högernationalisten Girogia Meloni i spetsen, skicka ett utkast av sin budget till EU.

Med det kaos som nyligen uppstod i Storbritannien i åtanke blickar nu investerare nervöst mot landet.

Annons

Om det italienska budgetutkastet skulle visa tecken på att Italien, som redan är ett av EU:s mest belånade länder, ytterligare vill öka belåningen så riskerar det att få investerare att lägga benen på ryggen och sälja av italienska statsobligationer.

– Med tanke på det som hände i Storbritannien kommer den italienska budgeten att bli extra hårt granskad, säger Orla Garvey, investerare på Federated Hermes.

Moodys har också varnat att Italien har ett relativt litet manöverutrymme om landet vill behålla statsskulden på en hållbar nivå.

En rad ofinansierade satsningar presenterades av Storbritanniens nya finansminister Kwasi Kwarteng i slutet av september. Det ledde till en ekonomisk smältdegel i landet, som fick pundet att sjunka till den lägsta nivån någonsin gentemot dollarn.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons