Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Öresundsbron ska skyddas från stormflod

Klimat • Publicerad 21 februari 2022
Öresundsbron sedd från brofästet på den konstgjorda ön Pepparholm i Öresund. Bland annat på Pepparholm ska skyddsvallar uppföras. Arkivbild.
Öresundsbron sedd från brofästet på den konstgjorda ön Pepparholm i Öresund. Bland annat på Pepparholm ska skyddsvallar uppföras. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Öresundsbron ska rustas mot stigande havsnivåer. I en ny satsning avsätts motsvarande 85,7 miljoner svenska kronor till ett stormflodsprogram.

"Risken att en stormflod översvämmar tunneln är mycket liten, men om det inträffar får det enorma konsekvenser. Vi satsar därför på ett omfattande stormflodsprogram för att stärka skyddet av förbindelsen mot den nästintill osannolika stormfloden", säger anläggningsdirektör Bengt Hergart i ett pressmeddelande från Öresundsbron.

Annons

Fram till 2025 ska skydd bland annat i form av skyddsvallar och murar att uppföras både på den konstgjorda ön Pepparholm, som är en del av Öresundsförbindelsen, och på Kastrup halvö.

Orsaken är att risken för kraftiga översvämningar i Öresund i dag bedöms som större än vad man trodde då Öresundsförbindelsen byggdes. Ambitionen är att förbindelsen ska vara skyddad mot en stormflod som statistiskt sett bara inträffar var tiotusende år.

Rättat: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om hur länge arbetet ska pågå.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons