Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Orbán bjuder in Putin till möte

Ungerns premiärminister Viktor Orbán uppmanar Rysslands president Vladimir Putin till omedelbar vapenvila i Ukraina.
Ukrainakriget • Publicerad 6 april 2022
Ungerns premiärminister Viktor Orbán och Rysslands president Vladimir Putin vid ett tidigare möte i Kreml. Arkivbild.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán och Rysslands president Vladimir Putin vid ett tidigare möte i Kreml. Arkivbild.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Påstötningen gjordes i en direkt konversation ledarna emellan på onsdagen. Enligt Orbán togs kontakten på Putins initiativ.

Den i söndags omvalde ungerske premiärministern bjöd in Putin till Budapest för samtal med Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Annons

– Hans (Putins) respons var positiv till idén med ett möte, men med villkor, säger Orbán utan att utveckla vidare vad ryssen framfört.

Orbán har haft den närmaste relationen till Putin av alla EU-staters ledare. Han upprepade på onsdagens pressträff sitt motstånd dels mot att sända vapen från Ungern till Ukraina, dels mot att EU inför ett embargo för rysk energiimport som Ungern är beroende av i hög grad.

På frågan om de mördade civila i Butja, en förstad till Ukrainas huvudstad Kiev, som ryska styrkor lämnade efter sig, svarade Orbán:

– Vi måste undersöka alla hemskheter, även om vi lever i tider av massmanipulation och inte kan vara säkra på att vi kan lita på våra egna ögon.

Han efterlyser nu en "oberoende och rättvis" undersökning av dödandet i Butja.

Putin å sin sida anklagar ukrainska myndigheter för att ligga bakom "grymma och cyniska" provokationer i Butja. Detta enligt ett uttalande från Kreml efter samtalet med Orbán.

Efter samtalet gjorde Orbán klart att Ungern kommer att betala Ryssland i rubel för gasimport om så önskas, vilket är i strid med vad andra EU-ledare uttryckt.

Rättad: AFP påpekar att Putin inte uttalade sig positivt om vapenvila utan om mötet i Budapest.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons