Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Orange vädervarning i Lapplandsfjällen

SMHI har utfärdat en orange varning i Lapplandsfjällen för mycket hård vind och kraftigt snöfall.
– Vi har varning ute nu för hela fjällkedjan, säger Anna Belking, meteorolog vid SMHI.
Väder • Publicerad 12 februari 2023
SMHI har utfärdat en orange varning i Lapplandsfjällen för mycket hård vind och kraftigt snöfall. På måndagen klingar både vinden och snöfallet av stegvis. Arkivbild.
SMHI har utfärdat en orange varning i Lapplandsfjällen för mycket hård vind och kraftigt snöfall. På måndagen klingar både vinden och snöfallet av stegvis. Arkivbild.Foto: Paul Kleiven/NTB/TT

Västra Härjedalsfjällen, Jämtlandsfjällen och sydligaste Lapplandsfjällen omfattas av en gul varning för hård vind i kombination med snöfall. En gul varning gäller även mellersta delen av Jämtlands län för plötslig ishalka.

Den hårda vinden beror på att ett djupt lågtryck passerar strax norr om Sverige. Vid 18-tiden på söndagen låg produktionen av vindkraft på hela 43 procent av Sveriges totala elproduktion, enligt Svenska kraftnät – vilket är en betydligt högre andel än kärnkraften som vid samma tidpunkt låg tvåa med en produktion på 26 procent.

Ge dig inte ut på fjället

Annons

Samtliga varningar gäller fram till måndagen.

Den orangea varningen gäller från Hemavan och norrut. Enligt Belking sker ett långsamt avtagande av både vind och snöfall under måndagen – men det kommer ändå att snöa under en stor del av dagen, säger hon.

– Det har en del konsekvenser. Det kan vara svårt att förflytta sig, att orientera sig och försämrad sikt. Man avråds starkt från att ge sig ut på fjället.

Söderut, där de gula varningarna ligger, regnar det också en hel del.

– Under måndagen tar sig en högtrycksrygg in. Vindarna kommer att avta och på tisdagen ser det inte längre ut att vara något varningsläge. Då täcker högtrycksryggen stora delar av landet.

I övriga delar av landet är vädret torrt – vilket ser ut att fortsätta framåt mitten av veckan.

Milda temperaturer

Det är mild luft för årstiden över hela landet under söndagen – även över norra Norrland, enligt Belking.

– Under måndagen ser det ut att fortsätta vara milt. Flera plusgrader i söder och några plusgrader upp över norra Norrland.

Även tisdag verkar bli mild på många håll. På onsdag ser det dock ut att komma ner kallare luft, vilket gör att temperaturen i Norrland sjunker till några minusgrader. I söder fortsätter det milda vädret.

– Från mitten av veckan ser det ut som att vädret går mot det ostadigare hållet igen, säger Anna Belking.

Annons

Fakta: Vädervarningar

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället och innebära vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

Källa: SMHI

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons