Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Oppositionen vill höja krav på lärarstudenter

M, KD, SD och L är eniga om att på sikt införa ett obligatoriskt lämplighetstest för den som vill läsa till lärare. I dag är det frivilligt för lärosätena, rapporterar Sveriges Radio .
Utbildning • Publicerad 8 september 2022
Oppositionen vill införa ett obligatoriskt lämplighetstest för den som vill läsa till lärare. Arkivbild
Oppositionen vill införa ett obligatoriskt lämplighetstest för den som vill läsa till lärare. ArkivbildFoto: Jonas Ekströmer/TT

Partierna vill också höja antagningskraven för lärarstudenter och kräva minst betyg C i det ämne de ska undervisa i.

– I dag har vi det olyckligtvis så att hälften av alla lärarstudenter hoppar av antingen under utbildningens gång eller något av de första åren i yrket, och så kan vi ju inte ha det när vi samtidigt vet att det är duktiga ämneskunniga lärare som är helt avgörande för att man ska lyckas i skolan, säger M:s skolpolitiske talesperson Lars Hjälmered.

Annons

Utbildningsminister Anna Ekström (S) är tveksam till att göra lämplighetstest obligatoriskt. Hon vill först utvärdera de lämplighetstest som redan görs i dag. Hon har tillsammans med de andra januaripartierna infört att de lärosäten som vill ska få ha lämplighetstest.

På den rödgröna sidan vill man hellre förbättra utbildningen och locka fler att bli lärare genom bättre arbetsmiljö och högre löner.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons