Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

OPCW: Klorgas användes i attack i Syrien 2016

Syrien • Publicerad 1 februari 2022
OPCW:s högkvarter i Haag i Nederländerna. Arkivbild.Foto: Peter Dejong/AP/TT

Klorgas användes i en attack mot ett rebellkontrollerat område i Syrien 2016 där minst 20 personer fick andningssvårigheter, konstaterar Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW).

Händelsen nära ett fältsjukhus utanför staden Kafr Zeita inträffade kort efter det att vittnen rapporterat att en helikopter släppt minst ett föremål, enligt OPCW.

Annons

Organisationens utredare fick tag i en klorcylinder hämtad från platsen och har kunnat knyta den till attacken den 1 oktober 2016, med hjälp av digitala bevis och vittnesförhör.

Syrien förnekar användningen av kemiska vapen och insisterar på att landet har överlämnat sina vapenlager enligt ett avtal från 2013, föranlett av en misstänkt saringasattack som dödade 1 400 människor i Damaskusförorten Ghouta.

Båda sidor har anklagats för användning av kemiska vapen i konflikten, även om majoriteten av de påstådda händelserna har skyllts på den syriska regimen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons