Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Önation kan dumpa nye kungen

Knappt har kung Charles III tillträtt innan det börjar lyftas röster om att lämna hans kungadöme. En karibisk önation kan inom några år bli den första att lämna monarkin.
Antigua och Barbuda • Publicerad 11 september 2022
Premiärminister Gaston Browne är redo att lämna den brittiska monarkin. Arkivbild.
Premiärminister Gaston Browne är redo att lämna den brittiska monarkin. Arkivbild.Foto: HONS/AP/TT

Karibiska Antigua och Barbuda ska inom tre år hålla en folkomröstning om att lämna den brittiska monarkin och bli en republik, meddelar landets premiärminister Gaston Browne enligt brittiska nyhetsbyrån PA.

Browne var snabb med att skriva under handlingar som bekräftade kung Charles status som landets regent, men meddelade bara minuter senare att hans tid som kung över öriket kan bli kort.

Annons

– Det här är inte en fientlig handling mellan Antigua och Barbuda och monarkin, utan det sista steget för att sluta självständighetscirkeln och säkerställa att vi verkligen är en självständig nation, säger han i en intervju med ITW.

Även om landet lämnar monarkin så ska man fortsatt vara medlem av Samväldet, uppger premiärministern.

Antigua och Barbuda är en del av ögruppen Små Antillerna, som sträcker sig i en båge från Jungfruöarna i norr till Aruba utanför Venezuelas kust. Drottning Elizabeth II besökte önationen tre gånger under sin tid som regent.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons