Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ministern om skolfusket: Får inte vara naiva

Var femte gymnasieelev på prestigeskolan Campus Manilla i Stockholm misstänks för provfusk, rapporterar Dagens Nyheter.
Landets skolor får inte vara naiva när den tekniska utvecklingen går framåt, framhåller skolminister Lotta Edholm (L).
– Alla behöver inte skriva sina prov på en dator, säger hon.
Utbildning • Publicerad 10 maj 2023
Campus Manilla på Djurgården i Stockholm. Arkivbild.
Campus Manilla på Djurgården i Stockholm. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT
"Har man inte kontroll över de tekniska hjälpmedlen då får man se till att eleverna skriver med papper och penna", säger skolminister Lotta Edholm (L). Arkivbild.
"Har man inte kontroll över de tekniska hjälpmedlen då får man se till att eleverna skriver med papper och penna", säger skolminister Lotta Edholm (L). Arkivbild.Foto: Tim Aro/TT

Enligt DN inledde Campus Manilla en utredning i förra veckan efter att lärare slagit larm om fusk. Det ska röra sig om fusk i flera olika ämnen och även årskurser.

– Vår utredning pågår fortfarande. Men det här rör sig om starka misstankar. Det ska mycket till för att jag inte kommer bedöma det som fusk, säger Robert Mellander, rektor för grund- och gymnasieskolan på Campus Manilla, till tidningen.

Annons

Campus Manilla har både en grundskola, där bland annat prinsessan Estelle och prins Oscar går, och en gymnasieskola. Det misstänkta fusket gäller enbart gymnasiet.

Än så länge har ingen elev stängts av, men Robert Mellander utesluter inte att så kan bli fallet. Disciplinära åtgärder kommer att vidtas, säger han.

– Det finns flera olika åtgärder som vi har till vårt förfogande. Vi utesluter inte något i nuläget.

Upp till skolan

Hur det ser ut på andra gymnasieskolor eller om fusk i samband med prov ökat i och med att tekniska lösningar införts i skolan kan varken Skolinspektionen eller Skolverket svara på.

– Vi har ingen tydlig bild av hur det ser ut i skolorna eller om förekomsten av att fuska när man genomför prov digitalt ökat eller minskat. Det här är generellt sett en lokal fråga, säger Hannes Theander som är undervisningsråd på Skolverket.

Hur man väljer att genomföra ett prov är just upp till huvudmännen.

– Betygsunderlaget som läraren samlar in ska vara giltigt och tillförlitligt. Det är elevens kunskaper som ska betygsättas och hur man säkerställer detta är upp till skolorna.

"Papper och penna"

Skolminister Lotta Edholm (L) kan inte kommentera ett enskilt fall. Hon betonar dock att det är viktigt att skolan inte är naiv när det gäller digitala lösningar vid examination.

– Den här frågan har ju diskuterats under lång tid, nämligen fusk som möjliggörs av teknisk utveckling. Jag är för teknik och teknisk utveckling, men vi måste också se att det faktiskt kan få sådana här konsekvenser, säger hon till TT.

Det är skolans uppdrag att förhindra att fusk förekommer, betonar hon.

Annons

– Har man inte kontroll över de tekniska hjälpmedlen då får man se till att eleverna skriver med papper och penna. Svårare än så är det inte, säger Lotta Edholm.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons