Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Olje- och gasinjektion i norsk ekonomi

Högre olje- och gaspriser till följd av Ukrainakriget och sanktioner gav en injektion till norsk ekonomi under första kvartalet. Men den norska fastlandsekonomin, exklusive olja och gas, krympte med 0,6 procent i första kvartalet i år, enligt den norska statistikbyrån SSB.
Ekonomi • Publicerad 13 maj 2022
Det kraftiga lyftet för olje- och gaspriser drar upp norska exportintäkter. Arkivbild
Det kraftiga lyftet för olje- och gaspriser drar upp norska exportintäkter. ArkivbildFoto: Lise Åserud NTB/TT

Nedgången på 0,6 procent kan jämföras med tillväxten på 1,4 procent under fjärde kvartalet i fjol.

Inbromsningen härrör från pandeminedstängningar i december och januari och nedgången låg i linje med marknadens förväntningar, även om den blev något större än den norska centralbanken hade räknat med i sin prognos.

Annons

Trenden under kvartalet var dock positiv. Under mars månad växte Norges BNP med 1 procent och i februari låg tillväxten på 0,6 procent. I januari krympte norsk fastlands-BNP med 1 procent.

Räknar man in olja och gas i den norska BNP-siffran var tillväxten under första kvartalet 5,6 procent, mätt i löpande priser och justerat för säsongsvariationer, enligt SSB.

Värdet på den norska olje- och gasindustrins produktion under kvartalet ökade med 17,5 procent. Samtidigt föll oljeinvesteringarna under första kvartalet i år med 8,7 procent, då utbyggnaden av norska oljefält gått in i en svacka sedan flera stora projekt blev färdigställda i fjol.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons