Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ökat bokningstryck på skidanläggningar

Den så kallade hemestertrenden ger draghjälp till skidanläggningsföretaget Skistar. Fler än vanligt har redan bokat sin vinterskidsemester.
Ekonomi • Publicerad 1 oktober 2020
Skistar ser ökad efterfrågan på logi i fjällen. Arkivbild.
Skistar ser ökad efterfrågan på logi i fjällen. Arkivbild.Foto: Shutterstock

Efterfrågan inför vintersäsongen på Skistars anläggningar har ökat med tio procent mätt i antal bokningsnätter genom Skistars logiförmedling, om man jämför med föregående år.

– Att gästerna bokar tidigt är ett tecken på att man vill säkra upp sitt boende. Vi ser också en ökad efterfrågan på säsongskort. Det verkar som att man vill tillbringa mer tid i fjällen, säger Stefan Sjöstrand.

Annons

Den största ökningen när det gäller bokningar sker på Skistars svenska skidorter Sälen, Vemdalen och Åre medan det, enligt Stefan Sjöstrand, märks en viss avvaktan i Norge.

Jobbar på beredskapsplan

Flera åtgärder har gjorts inför säsongen för att minska risken för smittspridning. Digitala lösningar för liftkort och bokning av skidhyra har utvecklats och informationen i bolagets app har utökats, för att minska köbildning. Provisoriska lösningar, exempelvis tält ute i backarna, där enklare förtäring kan intas kommer också att finnas på plats för att inte skapa trängsel i restaurangerna.

Stefan Sjöstrand poängterar att anläggningarna inte kan bli mer än fullbokade och att det pågår ett intensivt arbete för att säkerställa att vistelsen kan ske på ett så säkert sätt som möjligt för både gäster och medarbetare. Skistar samarbetar med en mängd olika aktörer på sina skidorter.

TT: Hur ser er beredskap ut om det skulle bli ett lokalt utbrott av covid-19?

– Det är det vi arbetar med just nu med de lokala aktörerna och jag känner mig trygg med att vi kommer att ha en beredskap när vintersäsongen inleds, säger Stefan Sjöstrand.

"Annorlunda år"

Skistar har precis stängt böckerna för räkenskapsåret 2019/2020. Fjärde kvartalet brukar säsongsmässigt vara bolagets sämsta kvartal. I år, bland annat på grund av kostnadsreduceringar och stöd från staten minskade Skistar förlusten före skatt från 249 miljoner kronor i fjärde kvartalet i fjol till 135 miljoner kronor i år. Nettoomsättningen steg till 151 miljoner kronor, från 109 miljoner kronor ett år tidigare.

– Vi lämnar ett väldigt annorlunda verksamhetsår bakom oss präglat av coronapandemin, säger Stefan Sjöstrand.

Under sommaren märktes en stark tillströmning av gäster som ville tillbringa sin semester på hemmaplan i fjällen, enligt Stefan Sjöstrand, och det är en trend han räknar med ska hålla i sig.

Fakta: Skistars delår och helår

Siffror i miljoner kronor om inget annat anges.

Kvartal 4, 2019/20Kvartal 4, 2018/19Helår 2019/20Helår 2018/19Nettoomsättning1511092 3622 676Rörelsens intäkter1881112 4062 688Resultat före skatt–135–249350553

Styrelsen föreslår ingen utdelning för räkenskapsåret 2019/2020.

Källa: Skistar

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons