Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ökad tilltro hos exportbolag – men kronan oroar

Svenska exportföretag upplever stärkt framtidstro trots det ansträngda ekonomiska läget, enligt Exportkreditbarometern. Men färre bolag anser att den svaga kronan är gynnsam för exporten.
Ekonomi • Publicerad 15 juni 2023
Svenska exportföretag ser ljusare på framtiden. På bilden containrar i hamnen i Helsingborg. Arkivbild.
Svenska exportföretag ser ljusare på framtiden. På bilden containrar i hamnen i Helsingborg. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Under de kommande tolv månaderna räknar tre av tio (31 procent) av de stora exportbolagen med att deras finansiella situation kommer att stärkas. Fler ser även framför sig ökad orderingång och möjlighet att anställa fler.

Därtill tror färre företag på höjda räntor – en stor andel bedömer till och med att räntehöjningarna har nått sin topp.

Annons

Undersökningen visar även en attitydförändring när det gäller den svaga kronkursen, som ibland kan vara en konkurrensfördel för exportbolag.

Men nu uppger färre av de stora bolagen, fem av tio (54 procent), att en försvagad krona är till deras fördel, vilket kan jämföras med sex av tio (62 procent) i höstens undersökning.

Fakta: Om undersökningen

Exportkreditbarometern utförs av Svensk Exportkredit (SEK).

Undersökningen är en temperaturmätare på svensk exportindustri. Barometern redogör för exportföretagens finansiella situation, exportorderingång, sysselsättningsplaner samt synen på ränte- och kronläget.

Vårens telefonintervjuer genomfördes under perioden 3 april–4 maj. De tillfrågade bolagen har en exportvolym på minst 25 miljoner kronor och en exportandel på minst 50 procent.

Källa: SEK

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons