Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ökad risk för skogsbränder

Det är mycket torrt i Sverige och risken för stora skogsbränder ökar just nu.
Inrikes • Publicerad 17 juli 2021
Fyra vattenbombande flygplan är beredda om en skogsbrand uppstår. Arkivbild.
Fyra vattenbombande flygplan är beredda om en skogsbrand uppstår. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

På SMHI:s brandriskkarta har delar av västra Skaraborg fått en illröd markering – där är det "extremt torrt", den värsta kategorin på SMHI:s skala.

Det gäller även områden öster om Trollhättan, vid Tranås och runt Uppsala.

Annons

Enligt prognoserna kan de djupröda fläckarna med "extremt torrt" redan på torsdag sprida sig till områden mellan Gävle och Uppsala, och till områden runt Kristianstad. I princip hela södra Sverige får då markeringarna, "torrt" eller "mycket torrt".

Vädret i Västeuropa pendlar just nu mellan stark hetta och torka och snabba oväder. Så har det varit även i västra Skaraborg.

– VI hade faktiskt i skyfall i fredags och fick hantera stora vattenmängder med våra pumpar, snarare än spruta vatten för att släcka bränder, säger Per Gustafsson.

Korta skyfall räcker inte

Skyfallet var dock kort och rann snabbt undan. Vilket i sin tur visar att korta skyfall inte räcker för att minska brandrisken, säger meteorologen Linus Karlsson på SMHI.

– Nej, man behöver regn över lite längre tid om marken ska fuktas ordentligt. Och det har vi inte i prognoserna just nu.

Patrik Kjellberg är vakthavande brandingenjör på Uppsala brandförsvar och har arbetat vid flera stora skogsbränder.

– Det är torrt nu, inte som den heta sommaren 2018, men rejält torrt. Det kan gå väldigt fort om det väl börjar brinna, säger han.

Helikoptrar i beredskap

Erik Flink på enheten för nationella insatser på MSB, säger att myndigheten har sex helikoptrar och fyra flygplan i beredskap för att vattenbomba.

– Men vi har haft förvånande få bränder hittills. Det kan bero på att Sverige haft hög luftfuktighet och mycket vindstilla. Men det kan ju ändras. Vi håller ett öga på Finland också. Kanske måste vi hjälpa till där. Finland har ännu högre brandrisk.

Per Gustafssons bästa råd till allmänheten:

– Ta reda på om eldningsförbud råder. Var försiktig i skogen. Om du ser brandrök, gå fram och undersök, och larma oss.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons