Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ökad frustration när Europa stängs ner – igen

I takt med ökade åtstramningar stiger frustrationen i Europa.
Allt fler européer tycks ha ledsnat på veliga ledare, hattiga bud och raserade ekonomier.
Europa • Publicerad 2 november 2020
Polis drabbar samman med demonstranter som ledsnat på regeringens hantering av pandemin i Tjeckens huvudstad Prag i oktober.
Polis drabbar samman med demonstranter som ledsnat på regeringens hantering av pandemin i Tjeckens huvudstad Prag i oktober.Foto: Petr David Josek/AP/TT

Från och med måndagen läggs sordin på det tyska nöjeslivet. Barer, kaféer och restauranger stängs ner, likaså träningscenter, teatrar, operor och biografer.

– Det är ett slag i ansiktet, säger barytonen Michael Nagy, vid den bayerska statsoperan i München, med tårar i ögonen till nyhetsbyrån AFP.

Annons

Förbundskansler Angela Merkels nya bud beräknas gälla minst november månad ut.

Hon påpekar att hon lyssnar på vetenskapen, inte minst eftersom hon har en naturvetenskaplig universitetsutbildning.

– Självklart lägger jag stor vikt vid akademikers råd och använder dem själv.

Även i Storbritannien väntar en tung november. Från och med torsdag och fram till minst början av december får britterna bara lämna sina hem om de har "synnerliga skäl", enligt premiärminister Boris Johnsons nya förslag. Restauranger och pubar stängs. Endast nödvändiga butiker, skolor och universitet förblir öppna.

"Behandlat oss med förakt"

Det hastigt annonserade beskedet har mötts av kritik från pandemitrötta britter, forskare och politiska ledare, inte minst ur ekonomisk synpunkt. I de städer som redan levt med tuffare restriktioner än övriga landet i över en månad är frustrationen extra stor.

– Denna morgon vaknade miljoner människor upp med vetskapen att vår premiärminister tycker att norr är värt mindre än söder. Uppriktigt sagt har regeringen behandlat oss med förakt igen, säger Liverpools regionala borgmästare Steve Rotheram, enligt The Guardian.

Listan kan göras lång på europeiska länder som stramar åt virusrestriktionerna och stänger ner delar av samhället: Belgien, Portugal, Spanien, Österrike, Schweiz, Grekland, Irland, Spanien, Frankrike. Med åtstramningarna växer oron över de ekonomiska konsekvenserna. I Frankrike förbjuds mataffärer från och med tisdagen från att sälja "icke-nödvändiga" produkter i förhoppningen att skydda mindre butiker, varav många tvingats slå igen dörrarna under pandemin, rapporterar AFP.

Italienskt utegångsförbud

I Spanien råder nattligt utegångsförbud och regionala gränser håller stängt för att förhindra resande. Även Italiens regering meddelar skärpta restriktioner. Premiärminister Giuseppe Conte uppger att landet utifrån smittoläget kommer att delas upp i tre områden som beläggs med restriktioner därefter, rapporterar tidningen La Reppublica. Bland åtgärderna, som väntas vara klara på onsdag, finns nationellt utegångsförbud kvällstid, begränsad kollektivtrafik, stängda museer och ökad distansundervisning.

Enligt Conte är läget i landet allvarligt. 15 av 20 italienska regioner står inför en situation där intensivvårdsbeläggningen kan vara uppe på en kritisk nivå inom en månad, meddelar premiärministern.

Våldsamma protester

På flera håll i Europa ökar samtidigt frustrationerna kring pandemibegränsningarna. I flera spanska städer har demonstranter drabbat samman med polis under protester mot de utvidgade restriktionerna, protester som mynnat ut i skadegörelse och plundringar. De senaste dagarna har demonstranter gripits och skadats i bland annat Madrid, Barcelona och Logroño, rapporterar Reuters.

Annons

Våldsamma protester har även rapporterats från flera italienska städer, rapporterar BBC, och från Tjeckiens huvudstad Prag. Enligt The Guardian skadades minst 20 demonstranter när tjeckisk polis i oktober använde tårgas och vattenkanoner för att skingra "anti-lockdown"-protesterna.

Fakta: Coronaläget i världen just nu

Hittills (2 november 2020) har 46 607 519 människor världen över testat positivt för covid-19. 1 201 642 människor har avlidit.

I Sverige har 5 938 bekräftat smittade av covid-19 avlidit (30 oktober 2020).

Källa: Johns Hopkins-universitetet, Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons