Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Offentlig avrättning tillbaka i Afghanistan

Afghanistan • Publicerad 7 december 2022
Talibanerna tog över makten i Afghanistan i fjol. Arkivbild.
Talibanerna tog över makten i Afghanistan i fjol. Arkivbild.Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT

En morddömd afghansk man har avrättats i en offentlig avrättning i staden Farah i Afghanistan, uppger talibanerna. Det är det första bekräftelsen på en sådan avrättning sedan talibanrörelsen tog makten i augusti i fjol.

I november beordrade talibanernas högste ledare Hibatullah Akhundzada domare att fullt ut upprätthålla de aspekter av islamisk lag som rör offentliga avrättningar, steningar, piskning och amputering av kroppsdelar på tjuvar.

Annons

Sedan dess har flera offentliga piskningar genomförts, men avrättningen på onsdagen är den första som talibanerna har medgett.

Det är okänt hur avrättningen gick till.

Under talibanernas tidigare styre, som tog slut 2001, straffades människor offentligt regelbundet. Den här gången har rörelsen lovat en mjukare linje, men har infört allt strängare regler, framför allt för kvinnor.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons