Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

OECD: Global tillväxt bromsar in

Den globala tillväxten bromsar in till 2,7 procent i år, enligt en färsk prognos från Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD).
Det kan jämföras med 3,3 procent i global tillväxt i fjol.
Ekonomi • Publicerad 7 juni 2023
Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) presenterar en färsk prognos. Arkivbild
Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) presenterar en färsk prognos. ArkivbildFoto: Britta Pedersen DPA/AP/TT

– Den globala ekonomin har nått en vändpunkt, men står inför en lång resa framöver för att återfå styrka och uthållig tillväxt, säger Clare Lombardelli, OECD:s chefsekonom.

– Beslutsfattare står inför en komplex uppsättning av utmaningar, tillägger hon.

Stor risk på nedåtsidan

Annons

Nästa år beräknas tillväxten till 2,9 procent och inflationen väntas fortsätta spöka en tid framöver.

Tillväxtnivåerna kan jämföras med snittet på 3,4 procent under de sju åren före pandemin – och risken är att det blir ännu värre än vad OECD:s tabeller visar.

"Betydande osäkerhet kring de ekonomiska utsikterna kvarstår och den stora risken vad gäller prognosen är på nedåtsidan", skriver OECD.

Prognosen presenteras inför två tunga räntebeslut redan nästa vecka, då både USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) och Europeiska centralbanken (ECB) ska presentera var styrräntan ska ligga och framtidsutsikter.

Den svenska ekonomin väntas enligt OECD krympa med 0,3 procent i år, efter fjolårets tillväxt på 2,9 procent. Återhämtningen 2024 ser ut att bli svag, på 1,4 procent.

Nästa möte den 29 juni

För privatkonsumtionen i Sverige beräknas det bli en nedgång på 2,7 procent i år, medan den offentliga konsumtionen beräknas öka med 1,2 procent.

Riksbanken, som för att dämpa inflationen höjt styrräntan från noll till 3,50 procent sedan våren 2022, har planerat sitt nästa penningpolitiska besked till den 29 juni.

Prognosen från OECD kommer sedan Världsbanken i tisdags presenterat en prognos enligt vilken världsekonomin bromsar in tydligt i år till 2,1 procent, ned från 3,1 procent 2022.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons