Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Obotlig cancerdiagnos visade sig vara fel

En kvinna i 50-årsåldern i Ystad fick i åtta månader palliativ vård efter att – helt felaktigt – ha diagnostiserats med obotlig cancer.
Region Skåne har anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg enligt lex Maria.
Vård • Publicerad 1 december 2022
Händelsen har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild.
Händelsen har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Det var i november förra året som kvinnan sökte vård vid en akuten i Ystad, efter att ha lidit av buksmärtor, kräkningar och svettningar i tre veckors tid.

Blodprover togs, en akut röntgenutredning genomfördes och saken diskuterades mellan olika specialister, som bedömde att hon drabbats av en spridd cancer som potentiellt utgick från ena äggstocken. All behandling ansågs vara utsiktslös.

Annons

Kvinnan önskade inte några vidare utredningar utan bad endast om att få en god palliativ vård, skriver regionen på sin hemsida.

Först åtta månader senare, i samband med en ny röntgenundersökning och vidare provtagning på universitetssjukhuset i Lund, upptäcktes att kvinnan inte drabbats av cancer. Det visade sig att hon lidit av en långsamt växande bakterieinfektion i buken som kunde behandlas med hjälp av antibiotika, vilket man då satte in.

En utredning av händelserna har visat brister när det gäller diagnostisering före livsavgörande beslut och okunskap om ett ovanligt infektionstillstånd.

Åtgärder har vidtagits för att undvika liknande händelser, skriver Region Skåne.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons