Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Obama draghjälp för Warnock i Georgia

Sittande senatorn Raphael Warnock fick draghjälp av expresidenten Barack Obama i Georgia. På tisdag avgörs om Warnock eller republikanske utmanaren Herschel Walker vinner stolen.
USA • Publicerad 2 december 2022
Barack Obama med Raphael Warnock i Atlanta.
Barack Obama med Raphael Warnock i Atlanta.Foto: Brynn Anderson/AP/TT

Vid ett valmöte i Atlanta berättade Obama att Walker en gång hävdat att han mött Obama i basket, och låtit honom vinna. Senare erkände dock Walker att han aldrig träffat Obama.

– När man gång efter gång ljuger skamlöst, så säger det någonting om vilken sorts person du är och vilken sorts ledare du skulle vara om du valdes till USA:s senat, sade Obama enligt AP.

"Måste fortsätta"

Annons

Förhandsröstningen pågår för fullt i delstaten, i valet som blir ett test på åt vilket håll delstaten lutar politiskt. Hittills har 1,4 miljoner förhandsröstat.

Det står redan klart att Demokraterna behåller majoriteten i senaten, men Warnock eldade ändå på publiken att gå och rösta. Demokraterna har också hällt in pengar inför den avgörande omgången, inte minst har man spenderat stora summor på tv-reklam där Walker smutskastas. Vinner Warnock har partiet en 51–49-majoritet, vilket innebär att man inte är beroende av vicepresidenten Kamala Harris utslagsröst, och det kan också begränsa makten hos de mest konservativa senatorerna i partiet.

– Vi måste fortsätta att rösta. Vi kan inte slappna av ens för ett ögonblick. Vi måste fortsätta ha foten på gaspedalen hela vägen till segern, sade Warnock.

Warnock ledde med omkring 37 000 röster i första valomgången i mellanårsvalet, men lyckades inte nå hälften av de omkring fyra miljoner röster som krävdes för att undvika en andra valomgång enligt delstatens regler.

Många problem

Walker har hållit en lägre profil inför andra valomgången. Flera tidigare flickvänner har anklagat den tidigare NFL-stjärnan för att vara otrogen, ljuga och för att ha visat våldsamma tendenser. Han anklagas också för att ha pressat kvinnor att göra abort.

Han har också påståtts inte ens vara bosatt i Georgia, då han begärt ett speciellt sorts skatteavdrag som är riktat till boende i Texas.

Republikanerna har också satsat mindre pengar på kandidaten inför valomgången än Demokraterna. Trots det ser det jämnt ut i opinionen, enligt Fivethirtyeight.

När det gäller frågan om var Walker egentligen är bosatt säger han att "alla i Georgia vet att Herschel Walker är mer Georgia än Raphael Warnock".

– Det här visar att de är livrädda, säger Walker till Fox News, syftandes på Demokraterna.

– Låt väljarna välja, och så ser vi vem som vinner det här.

Fakta: USA:s senatsval

USA:s senat, den övre kammaren, består av två senatorer från varje delstat, som väljs för sex år. För att bli senator ska man vara minst 30 år gammal och ha varit amerikansk medborgare i minst nio år och bo i den delstat som man blir invald av.

En tredjedel av USA:s 100 senatorer valdes i mellanårsvalet i november i USA. Inför valet var det helt jämnt mellan de två politiska sidorna, med 50 stolar vardera och vicepresidenten Kamala Harris som utslagsröst.

Demokraterna vann i mellanårsvalet över en stol som tidigare tillhörde en Republikan (i Pennsylvania). I Georgia krävdes en andra valomgång, där det på tisdag ska avgöras om sittande senatorn, demokraten Raphael Warnock eller republikanske utmanaren Herschel Walker tar den sista stolen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons