Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Oatly öppnar forskningscenter i Lund

Ekonomi • Publicerad 15 oktober 2021
Oatlys fabrik i Landskrona. Arkivbild.
Oatlys fabrik i Landskrona. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Svenska havredryckstillverkaren Oatly ska öppna ett forsknings- och innovationscenter i Lund, skriver Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad.

Ett trettiotal forskare ska rekryteras i ett första steg, och på sikt ska ytterligare omkring 70 forskare knytas till verksamheten, enligt Oatly.

Annons

Centret ska fördjupa sig i frågor som havrens biokemi, biofysik, mikrostruktur och nutritionsegenskaper, skriver tidningarna.

Sofia Ehlde, global innovationschef på Oatly, lyfter fram fördelen av att det nationella laboratoriet Max IV och den sameuropeiska forskningsanläggningen ESS finns i Lund.

– Detta är en del av en ny forskningssatsning på havre. I Lund finns det redan världsledande kompetens på växtförädling. Och med ESS och Max IV finns det avancerade instrument att studera material och livsmedel på nanonivå med, säger Ehlde till Sydsvenskan/HD.

Oatly är noterat på New York-börsen. Aktien har tagit stryk på senare tid och nästan halverat sitt värde jämfört med toppen i juni.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons