Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sverige med i EU:s Ukraina-insats

EU drar i gång sin nya insats för att utbilda ukrainska styrkor i större format.
Sverige ska vara med – men hur är fortfarande ovisst.
EU • Publicerad 15 november 2022
Försvarsminister Pål Jonson (M) på väg in till tisdagens EU-möte i Bryssel.
Försvarsminister Pål Jonson (M) på väg in till tisdagens EU-möte i Bryssel.Foto: Wiktor Nummelin/TT

När EU:s försvarsministrar möttes i Bryssel under tisdagen gjordes den formella lanseringen av EU Mam – Europeiska unionens militära assistansinsats för Ukraina.

Under ledning av franske viceamiralen Hervé Bléjean ska upp till 15 000 ukrainska soldater utbildas på en rad olika platser, i främst Polen och Tyskland.

Annons

Sverige ska bidra, även om detaljerna fortsatt dröjer.

– Vi har fattat beslut om att vi ska delta med en till två stabsofficerare för ledningsstrukturen i det som heter MPCC. Vid sidan om det så tittar vi på möjligheten att bidra direkt med utbildare till missionen. Det är någonting som vi har arbetat för och tycker är väldigt viktigt. Det är också en EU-insats som Ukraina kraftigt har efterfrågat, säger försvarsminister Pål Jonson (M) på plats i Bryssel.

Sverige är ett av de länder som redan deltar i utbildning av ukrainska soldater, inom ramen för Operation Interflex i Storbritannien.

EU Mam är främst tänkt för större militära enheter.

– Den är lite mer omfattande. Det man utbildar inom ramen för Interflex i Storbritannien handlar om en lite kortare utbildning för den enskilde soldaten. Intentionen med EU Mam är att den ska bli lite mer omfattande, upp till bataljonsstorlek, säger Jonson.

Fakta: EU Mam

EU:s medlemsländer beslutade den 17 oktober att skapa utbildningsinsatsen EU Mam (European Union Military Assistance Mission) med syfte att "förstärka den militära förmågan hos de ukrainska väpnade styrkorna för att göra det möjligt för dem att försvara Ukrainas territoriella integritet".

Insatsen ska preliminärt verka i 24 månader och stöds inledningsvis med motsvarande drygt 170 miljoner kronor. Tanken är att bland annat utbilda i ledning av större enheter.

Utbildningen ska ske på flera platser i olika EU-länder. Högste chef är franske viceamiralen Hervé Bléjean.

Källa: EU:s ministerråd

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons