Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kiev varnar medborgare i öst: Evakuera nu!

Ukraina uppmanar medborgarna i landets östra landområden att genast evakuera annars "riskerar de döden" eftersom en fruktad rysk attack väntas i regionerna.
Ukraina • Publicerad 6 april 2022
En man rastar sin hund i utkanten av den sönderbombade ukrainska staden Mariupol/Arkivbild.Foto: Alexei Alexandrov/AP/TT
USA:s utrikesminister Antony Blinken.Foto: Evelyn Hockstein/AP/TT

Uppmaningen kommer från guvernörerna för regionerna Charkiv, Donetsk och Luhansk.

– Guvernörerna för Charkiv, Donetsk och Luhansk uppmanar befolkningen att lämna dessa territorier, och de gör allt vad de kan för att evakueringen ska ske under ordnade former, skriver Ukrainas vice premiärminister Iryna Veresjtjuk på meddelandetjänsten Telegram.

Annons

Tidigare stod det klart att FN ska rösta om att utesluta Ryssland från människorättsrådet efter rapporterna om grova övergrepp och krigsbrott av ryska soldater i Ukraina.

Omröstningen om att utesluta Ryssland från UNHRC kommer att genomföras på torsdagen, meddelar FN-talespersonen Paulina Kubiak.

Nya sanktioner

Under onsdagen väntas beslut om nya sanktioner mot Ryssland från bland annat USA och EU. Från EU handlar det om ett femte sanktionspaket, som inkluderar förbud mot import av ryskt kol och ett stopp för ryska fartyg i EU:s hamnar.

Enligt EU:s utrikeschef Josep Borrell är det energin som är nyckeln till president Vladimir Putins krigskassa.

– En miljard euro är vad vi betalar Putin varje dag för den energi han tillhandahåller oss sedan början av kriget. Vi har gett honom 35 miljarder euro. Jämför det med den miljard vi har gett Ukraina i vapen, säger han.

Vita husets pressekreterare Jen Psaki säger att USA ska förbjuda nya investeringar i Ryssland och införa ytterligare sanktioner mot ryska finansinstitutioner, såväl som Kreml-toppar och deras familjer.

Wall Street Journal rapporterar att Washington överväger ytterligare sanktioner mot Putins två vuxna döttrar.

Mer militärt bistånd

USA:s utrikesminister Antony Blinken säger i ett uttalande att ytterligare militärt bistånd, värt 100 miljoner dollar, ska skickas till Ukraina.

Pentagons talesperson John Kirby säger i ett separat uttalande att det handlar om pansarvärnsrobotar.

Totalt uppgår nu USA:s militära bistånd till Ukraina till 2,4 miljarder dollar (motsvarande över 22 miljarder kronor) sedan president Joe Biden tillträdde i januari i fjol.

Annons

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg sade på tisdagen att Ryssland, efter att ha dragit sig tillbaka i de norra delarna av landet, sannolikt kommer att inleda en ny offensiv i Donbass i östra Ukraina under de närmaste veckorna.

Tjeckiska stridsvagnar

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att Tjeckien som första EU-land har försett Ukraina med anfallsvapen. Det uppges handla om stridsvagnar och pansarskyttefordon.

Tjeckiens försvarsminister Jana Cernochová vill varken bekräfta eller dementera detaljerna kring vad landet skickar till Ukraina.

"Nyfikenhet är mänskligt och jag förstår dem som vill veta vad vi levererar till Ukraina. Jag är ledsen, jag kan inte berätta mer. Krig rasar där och vi vill inte göra det enklare för Z-mördarna", skriver hon på Twitter. Bokstaven "Z" används som symbol av dem som stöder Rysslands president Vladimir Putin i kriget mot Ukraina och syns bland annat på ryska militärfordon.

"Tro mig, vi skickar viktigt militärt material till ukrainska vänner. Och det kommer vi att fortsätta med", säger Cernochová.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons