Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

USA: Avgörande läge för Ukraina

USA lovar ihärdigt och fortsatt stöd till Ukraina vid ännu ett möte i den så kallade Ramstein-gruppen.
– Vi är i ett avgörande läge för Ukrainas kamp för frihet, säger försvarsminister Lloyd Austin.
Ukraina • Publicerad 15 mars 2023
USA:s försvarsminister Lloyd Austin. Arkivfoto.
USA:s försvarsminister Lloyd Austin. Arkivfoto.Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT

Frågan om reservdelar och utrustning till de vapensystem som redan skickats är ett av diskussionsämnena när de Ukrainastöttande länderna håller ännu ett digitalt möte under onsdagen.

– Vi måste också hitta sätt för att få till nya donationer av ammunition och luftförsvarssystem till Ukraina, säger mötesordförande Austin i sitt inledande anförande.

Annons

Mötet är det tionde sedan de länder som stöder Ukraina militärt började träffas för att koordinera sin hjälp i april i fjol. Totalt deltar nu ett 50-tal länder i det som officiellt kallas Kontaktgruppen för Ukrainas försvar.

– Koalitionen av länder som donerar Leopard-stridsvagnar fortsätter att växa. Nio länder har nu engagerat sig för att förse mer än 150 stridsvagnar, säger Austin.

Även Sveriges försvarsminister Pål Jonson (M) deltar i mötet.

Parallellt diskuteras också ökat stöd till Ukraina av EU-ländernas ambassadörer i Bryssel, som hoppas kunna enas om gemensamma ammunitionsinköp, inför ett möte mellan EU:s utrikes- och försvarsministrar i början av nästa vecka.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons