Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nytt radarsystem till Försvarsmakten

Försvar • Publicerad 6 juli 2023
Försvarets materielverk har tecknat ett avtal om ett nytt radarsystem. Arkivbild.
Försvarets materielverk har tecknat ett avtal om ett nytt radarsystem. Arkivbild.Foto: Thales/FMV

Försvarsmakten ska få ett nytt radarsystem. Försvarets materielverk (FMV) har tecknat ett avtal med företaget Thales om särskilt långräckviddig radar.

"Det är en ny typ av radarsystem som vi inte haft i Sverige tidigare vilket ger Försvarsmakten ny och utökad förmåga", säger Mattias Alfredsson, projektledare vid FMV, i ett pressmeddelande.

Annons

Särskilt långräckviddig radar används för att täcka ett stort område. Systemet, som är markbaserat, kan bland annat även mäta in ballistiska missiler.

"Att mäta in ballistiska missiler är en ny, efterlängtad förmåga, som nu blir en del av det svenska integrerade luft- och robotförsvaret", säger Mattias Alfredsson.

Värdet på avtalet är omkring en miljard kronor.

Det första systemet levereras till FMV under 2025, med planerad leverans till Försvarsmakten 2026. Sedan är det löpande leverans till Försvarsmakten fram till 2028.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons