Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nytt kanadensiskt stödpaket till Ukraina

Kanadas premiärminister Justin Trudeau lovar ytterligare 650 kanadensiska miljoner dollar (drygt 5,3 miljarder kronor) i stöd till Ukraina.
Ukraina/Kanada • Publicerad 22 september 2023
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, till vänster, tas emot av Kanadas premiärminister Justin Trudeau i parlamentet i Ottawa.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, till vänster, tas emot av Kanadas premiärminister Justin Trudeau i parlamentet i Ottawa.Foto: Sean Kilpatrick/AP/TT

Beskedet gavs i samband med att den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj besökte Ottawa på fredagen.

Stödpaketet som löper över tre år ska bland annat "omfatta ett 50-tal bepansrade fordon samt utbildning för F-16-piloter", enligt Trudeaus besked till det kanadensiska parlamentet.

Annons

I sitt anförande i Kanadas parlament tackade Zelenskyj för stödet och sade att Kanada alltid har försvarat rättvisan.

– Jag tvivlade inte på att ni skulle välja frihetens och rättvisans sida när Ryssland inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina.

Det var sent på torsdagen som Zelenskyj anlände till Kanada. På fredagen möttes han av stående ovationer när han besökte parlamentet i Ottawa.

Visiten är den ukrainske presidentens första i landet sedan Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina i februari 2022. Det följer på Zelenskyjs framträdande i FN i New York och besök i kongressen och Vita huset i Washington DC.

På torsdagen lovade USA:s president Joe Biden att "världen" står vid Ukrainas sida. Biden sade också att han godkänt nästa del av USA:s militära stöd till Ukraina, värt motsvarande drygt 3,6 miljarder kronor.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons