Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nytt försök med grishjärta i människa

För andra gången har en människa i USA fått ett genmodifierat grishjärta transplanterat. Vid det förra försöket avled patienten efter två månader.
Vetenskap • Publicerad 24 september 2023
En 58-årig man har fått ett grishjärta transplanterat vid University of Maryland Medical Center i USA. Det är andra gången en sådan transplantation har genomförts.
En 58-årig man har fått ett grishjärta transplanterat vid University of Maryland Medical Center i USA. Det är andra gången en sådan transplantation har genomförts.Foto: Patrick Semansky/AP/TT

Lawrence Faucette, en 58-årig amerikan, blev den andra personen hittills som fått ett genmodifierat grishjärta inopererat.

Transplantationen genomfördes i veckan vid University of Maryland Medical Center.. Där gjordes, i januari förra året, även den första.

Annons

Den första patienten, amerikanen David Bennet, 57 år, överlevde i två månader med sitt nya hjärta. Enligt universitetet fanns det flera orsaker till att han avled efter operationen, bland annat att han var i mycket dåligt skick innan den gjordes.

Enda hoppet

Den senaste transplantationen genomfördes i onsdags på Lawrence Faucette. Han bedömdes inte vara lämplig för få ett människohjärta inopererat eftersom han är hjärt- och kärlsjuk och tidigare har haft problem med inre blödningar.

Utan transplantation var risken mycket hög för att Faucette skulle drabbas av hjärtstopp och han sade innan ingreppet att hans enda hopp nu står till en så kallad xenotransplantation, det vill säga att få ett djurorgan.

– Det enda hoppet jag har kvar är att köra med grishjärtat, xenotransplantationen. Nu finns det i alla fall hopp och jag har en chans, ska Lawrence Faucette ha sagt inför ingreppet.

Andas själv

Enligt University of Maryland Medical Center gick ingreppet enligt plan och Faucette andas på egen hand och hjärtat fungerar bra "utan hjälp från maskiner".

Han får mediciner, både beprövade och en ny sort, för att minska risken för att kroppen ska stöta bort det nya hjärtat.

Transplantation av djurorgan till människor, så kallade xenotransplantationer, anses kunna erbjuda en lösning på den kroniska bristen på mänskliga organ för transplantation. Bara i USA står för närvarande mer än 100 000 personer i kö för att få en organtransplantation.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons