Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nytt bakslag för afghanska kvinnors utbildning

Afghanistan • Publicerad 28 januari 2023
Ingången till ett universitet i huvudstaden Kabul, Afghanistan. Arkivbild.
Ingången till ett universitet i huvudstaden Kabul, Afghanistan. Arkivbild.Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT

De styrande talibanerna i Afghanistan sände ytterligare en signal om inskränkningar för landets kvinnor som söker utbildning. Kvinnor ska förbjudas från att skriva antagningsprov till universitet enligt talibanernas talesperson.

Beskedet på lördagen kommer trots internationella krav och påtryckningar om att talibanerna måste göra en helomvändning och tillåta kvinnor i högre utbildning.

Annons

Tidigare har talibanerna förbjudit kvinnor att delta i universitetsutbildning både på privata och statliga högskolor. Anledningen till förbudet är att kvinnor och män inte ska beblanda sig med varandra enligt den talibanske utbildningsministern Nida Mohammed Nadim.

Liknande beslut har tagits av den fundamentalistiska talibanrörelsen om kvinnors och flickors skolgång på mellan- och högstadier.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons