Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nyqvist vill inte överklaga dubbelmordsdom

Daniel Nyqvist som har dömts för dubbelmordet i Linköping 2004 vill inte överklaga sin dom till hovrätten, säger hans advokat till .
Brott • Publicerad 7 oktober 2020
Nyqvists advokat Johan Ritzer. Arkivbild.
Nyqvists advokat Johan Ritzer. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT
Polisens bild av Daniel Nyqvist som har dömts för dubbelmordet i Linköping 2004.
Polisens bild av Daniel Nyqvist som har dömts för dubbelmordet i Linköping 2004.Foto: POLISEN/TT

– Han vill inte överklaga domen, säger advokaten Johan Ritzer till tidningen, och uppger att Daniel Nyqvist har accepterat att han är i behov av psykiatrisk vård och inte vill medverka i ytterligare en rättegång.

– Han är lite mer tillbakalutad och bekväm när rättegången är över. Rättegången var jobbig för honom, men han är nöjd över att det blev som det blev, att påföljden blev rättspsykiatrisk vård, säger Ritzer.

Annons

Daniel Nyqvist som har erkänt att det var han som mördade den åttaårige Mohamad och den 56-åriga Anna- Lena i Linköping 2004 dömdes för två fall av mord till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning av Linköpings tingsrätt den 1 oktober.

Nyqvist ska även betala skadestånd till pojkens anhöriga på sammanlagt 350 000 kronor. Anhöriga till kvinnan har inte begärt skadestånd. Han ska även betala drygt 1,4 miljoner kronor i skadestånd till staten.

Fakta: Dubbelmordet i Linköping

Klockan är strax före åtta på morgonen den 19 oktober 2004 och gatubelysningen på Åsgatan i Linköping har precis släckts när en åttaårig pojke kommer gåendes på väg till skolan.

Plötsligt blir han knivhuggen bakifrån, med stor kraft, många gånger. Han avlider där på marken.

En 56-årig kvinna som är på väg till jobbet blir även hon attackerad, våldsamt och med många hugg. Sedan släpper gärningsmannen kniven och ger sig därifrån.

I ett tidningsställ på Djurgårdsgatan utanför Ica hittas senare hans blodiga mössa och blodiga fingeravtryck.

Den 9 juni 2020 grips en 37-årig man i Linköping för mordet, sedan polisen i en pilotstudie anlitat släktforskare och sökt i släktforskningsdatabaser med hjälp av mannens dna-spår. Mannen erkänner senare att han mördat pojken och kvinnan.

Utredningen är Sveriges näst största efter Palmeutredningen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons