Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nykomlingen Nyans kan ha avgjort riksdagsvalet

Det nya partiet Nyans kan i hög grad ha påverkat riksdagsvalet.
Politik • Publicerad 12 september 2022
Partiet Nyans, med partiledare Mikail Yüksel, nådde framgångar i Malmö, men lär inte nå ända in i kommunfullmäktige. Arkivbild.
Partiet Nyans, med partiledare Mikail Yüksel, nådde framgångar i Malmö, men lär inte nå ända in i kommunfullmäktige. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Med 6 264 räknade valdistrikt av totalt 6 578 har Moderaterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna 175 mandat mot 174 riksdagsmandat för Socialdemokraterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. I procentenheter är skillnaden 0,7 – 49,7 mot 49,0 procent av rösterna.

Än så länge särredovisar inte Valmyndigheten röstfördelningen för "övriga partier", men i nuläget samlar gruppen 1,5 procent av de totala rösterna. Om det nya partiet Nyans tagit en stor del av dessa röster kan man ha avgjort riksdagsvalet.

"Inte omöjligt"

Annons

– Det är inte omöjligt, sedan är det inte bara Nyans som döljer sig bakom de siffrorna. Jag tänker att även exempelvis Medborgerlig samling och Alternativ för Sverige kan ha fått något 10 000-tal röster var. Det är röster som kanske snarare hade gått till SD eller Moderaterna, säger Sofie Blombäck, lektor i statsvetenskap vid Mittuniversitetet.

Vid valet 2018 samlade övriga partier totalt 1,07 procent av rösterna. Alternativ för Sverige fick 0,31 procent (drygt 20 000 röster) av de totala rösterna och Medborgerlig samling 0,2 procent (drygt 13 000 röster).

Nyans har kampanjat hårt i storstadsområden med många utrikes födda, som historiskt sett tenderar att rösta på Socialdemokraterna i hög grad. Hur väljarströmmarna ser ut i de olika valen 2022 är alldeles för tidigt att uttala sig om, men S har tappat i flera av de valdistrikt som Nyans har gått bra i när det gäller kommunvalen i Malmö och Göteborg och i samma distrikt har "övriga partier" fått en procentuellt stor del i riksdagsvalet. I Stockholm finns ännu inga särredovisade siffror för Nyans på kommunnivå.

– Ska man ta röster någonstans ifrån är det ju från där (S), men en annan tänkbar källa till röster är ju från soffan. Det här är också valdistrikt som har haft väldigt lågt valdeltagande historiskt, säger Sofie Blombäck.

Hur valdeltagandet ser ut på valdistriktsnivå finns det ännu inga siffror på.

Når inga mandat

Nyans siktade på representation i alla tre politiska nivåer, men ser inte ut att få mandat någonstans. Närmast är partiet i kommunfullmäktige i Malmö, men Nyans ligger med 210 av 212 valdistrikt räknade på 2,8 procent och är därmed under 3-procentspärren.

– De ser ut att bli största icke-fullmäktigepartier i Malmö och Göteborg. Kanske även i Stockholm, men det får vi se när siffrorna kommer därifrån, säger Sofie Blombäck.

Om Nyans får minst en procent av riksdagsrösterna kommer dock partiet över den gräns som innebär att man till nästa val kan få partivalsedlar utlagda i röstlokalerna.

– Sådant kan ju spela roll om man tänker på ett mer långsiktigt uppbyggande av partiet, säger Sofie Blombäck.

Fakta: Partiet Nyans

Det nybildade partiet Nyans har i valet 2022 siktat på att nå bland annat kommunfullmäktige i Stockholm, Malmö och Göteborg samt riksdagen.

Partiet leds av Mikail Yüksel, som inför valet 2018 uteslöts från Centerpartiet för samröre med den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna. Vid tillfället var Yüksel lokal C:s toppkandidat på riksdagslistan i Göteborg.

Tidningarna HD och Sydsvenskan har i en granskning visat att fem av Nyans 25 kandidater som är folkbokförda i Skåne upprepade gånger har spridit hatpropaganda mot både judar och shiamuslimer samt konspirationsteorier om både covid-19 och terrorattentaten 11 september 2001.

Enligt tidningen har en av dem spridit ett inlägg med uppmaningen: ”Må du spendera 100 år med att kämpa jihad och krossa judarnas huvuden”.

En annan har spridit propaganda där en terroriststämplad organisation hyllar självmordsbombare. En tredje kandidat har kallat shiamuslimer för ”grisar”.

Partiledaren Mikail Yüksel har i ett Facebookinlägg bett om ursäkt för det inträffade. Tre kandidater har uteslutits.

Fakta: Partiet Nyans

Det nybildade partiet Nyans ser inte ut att få representation i någon svensk kommun, men ser ut att vara närmast i Malmö.

I Malmö har partiet – med två valdistrikt kvar att räkna – fått 2,8 procent av rösterna, precis under 3-procentsgränsen som krävs för att få mandat.

I vissa enskilda valdistrikt har partiet nått stora framgångar procentuellt sett. Exempelvis i Rosengårds centrum blir Nyans näst största parti med 30,9 procent av rösterna bakom Socialdemokraterna (38,3). Samtidigt rör det sig om få röster i absoluta tal – 165 personer röstade på Nyans i det aktuella valdistriktet.

I riksdagsvalet finns det ännu ingen särredovisning för Nyans, men i exempelvis valdistriktet Örtagården V i Malmö fick gruppen ”övriga partier” 22,6 procent av rösterna i riksdagsvalet (142 röster i absoluta tal). Att jämföra med 0,11 procent vid valet 2018. I kommunvalet i år fick Nyans 27,3 procent av rösterna (186 röster totalt) i Örtagården V.

I Göteborg får Nyans 1,5 procent av rösterna när 408 av 401 valdistrikt är räknade.

I Stockholms kommun finns inga särredovisade siffror för Nyans ännu.

Källa: val.se

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons