Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nyamko Sabuni avgår – Johan Pehrson tar över

Med bara fem månader kvar till valet kastar Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni in handduken och avgår med omedelbar verkan.
Partiets förste vice ordförande Johan Pehrson ska leda partiet i valrörelsen.
Politik • Publicerad 8 april 2022
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni (L) meddelar att hon avgår.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni (L) meddelar att hon avgår.Foto: Henrik Montgomery/TT
SCB:s PSU-undersökning 2018–2021 och riksdagsvalet 2018.
SCB:s PSU-undersökning 2018–2021 och riksdagsvalet 2018.Foto: Johan Hallnäs
Liberalernas förste vice ordförande Johan Pehrson tar över efter Nyamko Sabuni över valet. Arkivbild.
Liberalernas förste vice ordförande Johan Pehrson tar över efter Nyamko Sabuni över valet. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Utan förvarning på en blixtinkallad presskonferens på fredagen meddelade Nyamko Sabuni att hon avgår. Beslutet ska ha fattats kvällen innan tillsammans med partisekreteraren Juno Blom, som också lämnar.

Valberedningens ordförande ska ha fått beskedet efter midnatt. Partistyrelsen fick bara 20 minuters varsel för att koppla upp sig på ett digitalt extrainsatt möte på fredagsförmiddagen. Nyamko Sabuni deltog inte själv för att ge beskedet. Stämningen på mötet beskrivs som chockad.

Annons

Varför beskedet kommer så plötsligt ville dock ingen ge något svar på.

Skymmer sikten

– Jag är den jag är med styrkor och med brister. I juni 2019 valde partiet hela mig, men hela mig är inte det som nu behövs. Hela mig och diskussionen om hela mig skymmer det som är allra viktigast, sade Sabuni kryptiskt.

Sen avvek hon utan att svara på några frågor. Strax efteråt kom Juno Blom, som inte heller ville svara på frågan varför just nu.

– Vi har fattat det beslutet på egna grunder och Nyamko får svara på den frågan när hon känner att det är läge för det, säger Blom.

Med vi menar hon sig själv och Sabuni. Även Blom är inne på att det är något med Sabunis person som inte fungerat.

– Hon har ett fantastiskt ledarskap, men man måste också bära människors ledarskap. Precis som Nyamko var inne på i sitt tal så blev hon vald för hela sin person, men om inte hela personen passar så kan det skymma andra viktiga frågor.

Över valet

Sveriges första svarta kvinnliga partiledare ersätts nu av en vit, medelålders man.

– Det låter nästintill extremt tråkigt, faktiskt. Men jag är ganska rolig, säger Johan Pehrson till TT.

Han har hittills varit gruppledare i riksdagen och partiets vice ordförande. Som sådan träder han automatiskt in enligt partistadgarna, om partiledaren avgår.

Liberalerna vill för allt i världen inte ägna de närmaste månaderna åt en uppslitande partiledarstrid och politiskt vägval. Pehrson sitter därför över valet, och ett extra landsmöte hålls först i december.

Annons

– Jag har tagit på mig det här i ett tufft läge men jag gör det för att jag älskar Sverige och Liberalerna, säger Pehrson storsint på en pressträff timmen efter det att Nyamko Sabuni meddelat sin avgång.

Politiken ligger fast

Han slår fast att det politiska vägval Liberalerna gjort, att arbeta för en borgerlig regering trots att det innebär stöd av Sverigedemokraterna, ligger fast.

Pehrson tillhörde minoriteten som var emot att partiet ingick Januariöverenskommelsen med Stefan Löfvens regering 2019. Att Liberalernas problem började när partiet några månader senare valde en partiledare som också var emot överenskommelsen, vill han inte tillstå.

– Det vill jag inte recensera, det har hänt så otroligt mycket under den här mandatperioden, men innehållet i politiken brukar vara densamma men det har varit litet olika verktygslådor.

Enligt Pehrson började nedgången när partiet ingick Januariöverenskommelsen. Men sanningen är att det fortsatte och ökade efter att Sabuni bröt överenskommelsen förra sommaren. Sedan hösten 2020 har partiet inte kommit över tre procent.

Varit fladdriga

– Människor uppfattar fortfarande oss som att vi har varit fladdriga, det är upp till mig nu att bevisa under fem månader varför vi förtjänar ett stöd och är grunden för en ny borgerlig regering eftersom våra röster kan avgöra, säger Pehrson.

Inte heller han vill svara på varför beskedet kom så hastigt och om det var det senaste uttalandet från Sabuni att hon skulle fly till Norge om det blev krig i Sverige som fick bägaren att rinna över.

– Jag tror att det är en samlad bedömning som Nyamko Sabuni har gjort och det får hon svara på själv, säger Johan Pehrson.

Annons

Fakta: Nyamko Sabuni

Sabuni föddes 1969 i Burundi av politiska flyktingar i exil från Kongo (Kinshasa) och kom till Sverige 1981. Hon har studerat juridik vid Uppsala universitet. Hon var riksdagsledamot 2002–2006.

Hon satt i Alliansregeringen 2007–2013, bland annat som integrations- och jämställdhetsminister och har profilerat sig i dessa frågor.

Hon valdes till Liberalernas partiledare i juni 2019, då hon efterträdde Jan Björklund.

Källa: NE

Fakta: Nyamko Sabuni

Förste vice ordförande. Gruppledare för partiet i riksdagen.

Vald till riksdagsledamot första gången 1998.

53 år, hemmahörande i Örebro, fyra barn.

Juristutbildad, entreprenör.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons