Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nya Zeeland går om Sverige i demokratiindex

Sverige rankas som världens fjärde mest demokratiska land 2021. Sedan förra året har Nya Zeeland skuttat om Sverige.
Av Afrikas drygt 50 länder är bara ett enda helt demokratiskt, enligt ett årligt index.
Världen • Publicerad 10 februari 2022
Oslo. Norge rankas som världens mest demokratiska land. Arkivbild.
Oslo. Norge rankas som världens mest demokratiska land. Arkivbild.Foto: Cornelius Poppe/NTB/TT

Den nordiska länderna ligger alla högt i årets upplaga av demokratirankningen från The Economist Intelligence Unit (EIU) Norge toppar listan, Finland ligger trea, Island hamnar på plats fem och Danmark på plats sex. Bara Nya Zeeland klämmer sig i bland de nordiska länderna och har genom att klättra till en andraplats petat ner Sverige ett snäpp.

Landet i Oceanien får högre poäng än Sverige bland annat i klasserna "valprocess och pluralism" samt "politisk delaktighet". Danmark hamnar jämsides med Sverige för "politisk delaktighet", men faller på att landet i flera andra klasser har snäppet sämre betyg än sina nordiska grannar.

Annons

Flera europeiska länder benämns i rapporten som "bristfälliga demokratier" – det gäller bland annat Frankrike och Italien. Även Spanien halkar ner dit i år, vilket EIU motiverar med att landets justitieväsende inte kan agera tillräckligt självständigt.

Hårdare styren

Storbritannien får också lägre poäng på grund av bland annat skandaler kring partifinansiering, men behåller klassificeringen "fullödig demokrati".

EIU, vars rankning görs varje år, konstaterar att demokratin backade i världen under fjolåret och skriver att nästan 50 procent av världens människor lever i länder med demokratisk tillbakagång samtidigt som auktoritära styren tar allt mer plats.

Årets rapport visar den största årliga nedgången för demokrati i världen sedan 2010, då den globala finanskraschen ledde till stora bakslag. Enligt EIU är pandemin den faktor som i högst grad har bidragit till den demokratiska tillbakagången under 2021. Det handlar dels om restriktioner som har begränsat människors frihet, men man menar även att pandemin har bidragit till polarisering i många länder.

Ett land i Afrika

"Den globala folkhälsokrisen har förvärrat många prepandemiska trender liksom en alltmer teknokratisk inställning till att hantera samhället i västerländska demokratier, samt en tendens i många svagare demokratier eller auktoritära regimer att tillgripa tvång", heter det i rapporten.

För Afrika och Latinamerika ser det riktigt dystert ut. Bara ett av Afrikas över 50 länder klassas som "fullödig demokrati"; Mauritius. I Latinamerika klarar två länder nålsögat; Costa Rica och Uruguay.

Demokratiindexet bygger på mätningar inom kategorier såsom valsystem, mångfald, medborgerliga friheter, styressystem och politiskt deltagande

Fakta: Demokratin i världen

Världens mest demokratiska länder enligt The Economist Intelligence Units årliga rankning:

1. Norge

2. Nya Zeeland

3. Finland

4. Sverige

5. Island

6. Danmark

7. Irland

8. Taiwan

9. Australien och Schweiz

...

Världens minst demokratiska länder enligt EIU:

163. Centralafrikanska republiken

164. Kongo-Kinshasa

165. Nordkorea

166. Myanmar

167. Afghanistan

Källa: The Economist Intelligence Unit (EIU)

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons