Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nya uppgifter om mystiskt ljussken

Den rymdsten som lyste upp natthimlen över stora delar av Sverige förra lördagen kan ha vägt närmare nio ton – ungefär tio gånger mer än astronomerna först trodde. Nu hoppas många på att kunna hitta splitter på marken.
Vetenskap • Publicerad 14 november 2020
Rymdstenen som lyste upp natthimlen över delar av Sverige förra lördagen var betydligt större än forskarna först trodde. Arkivbild på normal natthimmel.
Rymdstenen som lyste upp natthimlen över delar av Sverige förra lördagen var betydligt större än forskarna först trodde. Arkivbild på normal natthimmel.Foto: Ruud, Vidar/TT

– Det här är den största boliden som har träffat Sverige på flera decennier, säger Erik Stempels, forskare vid institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet, till SVT Nyheter.

Det var förra lördagen som natthimlen över hela Västmanland och delar av Uppsala län plötsligt lystes upp av ett kraftigt ljussken vid 22.30-tiden. Tre meteorkameror i Norge visade att det rörde sig om en extra ljusstark meteor – en bolid – som kommit in i jordens atmosfär och börjat brinna.

Annons

Enligt astronomernas första uppskattningar borde boliden ha vägt omkring 800 kilo. Men nu har data samlats in från fler kameror, som pekar på att stenen var betydligt större. Forskare vid amerikanska Nasa meddelar att den kan ha vägt 9 700 kilo. Europeiska forskare är mer blygsamma och gissar på cirka 5 500 kilo. Beräkningar pågår fortfarande.

Stenen exploderade cirka 18 kilometer ovanför marken, mellan Västerås och Uppsala. Med stor sannolikhet kan det gå att hitta splitter på marken.

– Det är folk på väg hit för att leta, bland annat från Tyskland. Och då har vi ännu inte hittat något. Jag vet att man i Norge vill komma, men gör det inte på grund av karantänregler, säger Eric Stempels.

Föreningen Örebro Astronomi upplyser på sin Facebooksida om att bitar som ligger i marken, eller kräver verktyg för att tas fram, tillhör markägaren. De som hittar meteoritliknande föremål ombeds att först lämna in dem till Naturhistoriska riksmuseet för analys. Därefter kan de återfås.

Fakta: Så känner du igen en meteorit på marken

En meteorit är en rymdsten som har fallit ned på jorden. Under fallet genom atmosfären hettas rymdstenen upp kraftigt, så att ytan smälter. Det ger meteoriten ett karakteristiskt utseende, med en mörk och relativt slät struktur utan vassa kanter.

Meteoriter har ofta högre densitet än vanliga stenar, och upplevs därför som tunga. Ofta innehåller de nickel och järn. De dras därför till en stark magnet.

Den som hittar en misstänkt meteorit kan lämna in den till Naturhistoriska riksmuseet för analys. Det blir ett bidrag till forskningen. Efter analysen kan meteoriten återfås.

Meteoriter kan delas in i järnmeteoriter, stenjärnmeteoriter och stenmeteoriter. Deras sammansättning kan ge information om ursprung och historia.

Källa: Nationalencyklopedin, Örebro Astronomi

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons