Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nya sanktioner mot toppryssar efter skenval

Förra året höll Ryssland "folkomröstningar" inom fyra län på ukrainskt territorium, och tidigare i september hölls så kallade val – till lagstiftande församlingar som Ryssland instiftat i de ukrainska länen – i Luhansk, Donetsk, Cherson och Zaporizjzja.
Ryssland/Storbritannien • Publicerad 29 september 2023
Röda torget i Moskva. Arkivbild.
Röda torget i Moskva. Arkivbild.Foto: Åserud, Lise/NTB/TT

I samtliga dessa så kallade val "segrade" den Putinvänliga sidan. Nu riktar Storbritannien nya sanktioner mot tio högt uppsatta ryska tjänstemän samt personer inom valkommissionen. Britternas motivering till de nya sanktionerna är att "samtliga agerat för att skada Ukraina och för att hota landets territoriella integritet".

Beskedet innebär att antalet ryska individer och enheter som Storbritannien riktar sanktioner mot – sedan anfallskriget mot Ukraina inleddes i februari förra året – för närvarande är fler än 1 600. Vissa av dessa är samordnade med EU:s sanktioner mot Ryssland, men inte alla.

Samtidigt i Ryssland fylldes Röda torget i Moskva på fredagen med flaggviftande människor som kallats in för att fira att det var ett år sedan Kreml förklarade att de ukrainska länen Donetsk, Luhansk, Zaporizjzja och Cherson tillhörde Ryssland – ett tilltag som skedde i strid med internationell rätt.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons