Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Människor saknas i rasmassor efter rysk attack

För fjärde dagen i rad vaknade Kievborna på torsdagen till ljudet av flyglarm. Det senaste dygnet har Ryssland gått till förnyad attack i bland annat Ukrainas huvudstadsområde.
Ukraina • Publicerad 13 oktober 2022
En hund passerar en beskjuten skolbuss i den återtagna byn Velyka Oleksandrivka den 12 oktober.
En hund passerar en beskjuten skolbuss i den återtagna byn Velyka Oleksandrivka den 12 oktober.Foto: Leo Correa/AP/TT
Brandmän i centrala Kiev efter måndagens attacker.
Brandmän i centrala Kiev efter måndagens attacker.Foto: Roman Hrytsyna/AP/TT

Enligt obekräftade uppgifter slog iranska drönare ned i både Kievregionen och Odessa på torsdagsmorgonen. Inga dödsfall har rapporterats, men president Volodymyr Zelenskyjs stabschef Kyrylo Tymosjenko skriver på meddelandeappen Telegram att viktig infrastruktur träffades.

De iranska drönarna av typen Shahed 136 är ett relativt nytt inslag i kriget. De uppges vara mycket billigare än de robotar som Ryssland antas ha ont om, men också relativt enkla att skjuta ned innan de hinner åstadkomma skada.

Annons

Även från Nikopol och Mykolajiv i södra Ukraina kom obekräftade uppgifter om rysk beskjutning under natten till torsdagen.

Elvaåring räddad

Mykolajivs borgmästare Oleksandr Senkevytj uppger på Telegram att ett femvåningshus i staden delvis raserats av en rysk luftvärnsrobot av typen S-300. Två människor ska ha hittats döda i bråten, rapporterar CNN, och ytterligare flera saknas. Enligt den regionale borgmästaren Vitalij Kim räddades en elvaårig pojke efter sex timmar i rasmassorna.

På torsdagen uppgav den statliga eloperatören Ukrenergo att landets elnät har stabiliserats efter måndagens omfattande ryska attacker mot ukrainsk energiinfrastruktur.

Enligt den ryska statsdumans talman Vjatjeslav Volodin har ryska styrkor beskjutit fler än 70 energianläggningar i Ukraina i veckan.

FN fördömer

Med en överväldigande majoritet röstade FN:s generalförsamling på onsdagen för att fördöma Rysslands olagliga annektering av de ockuperade ukrainska regionerna Cherson, Luhansk, Donetsk och Zaporizjzja.

Efter omröstningen sade USA:s president Joe Biden i ett uttalande att världen just visat sig mer enad och beslutsam än någonsin tidigare.

"Insatserna i den här konflikten är tydliga för alla – och världen har skickat ett tydligt budskap som svar: Ryssland kan inte radera en suverän stat från kartan", sade han.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons