Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ukraina: 400 ryska soldater dödade i attack

Ukraina säger sig ha dödat omkring 400 ryska soldater i ett anfall mot en ryskkontrollerad by i Donetsk på nyårsnatten.
Från ryskt håll bekräftas att en skolbyggnad träffats av Himars-raketer men då anges ett väsentligt lägre dödstal.
Ukraina • Publicerad 2 januari 2023
Ukrainska experter undersöker nedslagsplatser efter ryska attacker mot huvudstaden Kiev.
Ukrainska experter undersöker nedslagsplatser efter ryska attacker mot huvudstaden Kiev.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT
Områden under rysk kontroll, områden med rysk militär närvaro, ukrainska motoffensiver, annekterade områden samt explosioner det senaste dygnet.
Områden under rysk kontroll, områden med rysk militär närvaro, ukrainska motoffensiver, annekterade områden samt explosioner det senaste dygnet.Foto: Anna-Lena Lindqvist/TT
En kvinna bär tillhörigheter från sitt hem i staden Zaporizjzja. Huset förstördes i ryska attacker på nyårsnatten. Bilden togs på nyårsdagen.
En kvinna bär tillhörigheter från sitt hem i staden Zaporizjzja. Huset förstördes i ryska attacker på nyårsnatten. Bilden togs på nyårsdagen.Foto: Andriy Andriyenko/AP/TT

Skolbyggnaden i Makijivka besköts med det amerikanska artillerisystemet Himars några minuter efter midnatt på nyårsnatten, enligt ett Telegraminlägg från en företrädare för ockupationsmakten i Donetsk.

Byggnaden sägs ha hyst många ryska soldater. Bilder som förekommer på andra håll visar rasmassor av en byggnad.

Annons

Från officiellt ryskt håll sades det till en början handla om ett tiotal skadade. När uppgifter om anfallets omfattning började nå ut via andra ryska röster kom det ett nytt bud från det ryska försvarsdepartementet.

Det bekräftar att en "tillfällig stationering" i närheten av Makijivka attackerades med Himars-raketer och uppger att drygt 60 ryska soldater dödades.

Bloggare: Flera hundra

De icke-officiella ryska kommentarerna har låtit påskina att något förödande har skett i Makijivka och att de högsta ryska befälen inte verkar ha lärt sig av tidigare misstag.

Bland annat skriver ex-militären tillika den inflytelserike kommentatorn Igor Girkin att många är kvar under rasmassorna och att antal dödade och skadade kommer att nå flera hundra.

Den ryska militärbloggaren Boris Rozjin, som går under namnet "Colonelcassad", uppmärksammade tidigt anfallet. Han har påmint sina drygt 800 000 Telegram-följare att han enligt rysk lag inte får skriva ut några militära dödstal.

"Gällande snacket om 500 döda så är det skitsnack", skriver han, men konstaterar samtidigt att det handlar om ett "betydande antal döda och skadade".

Flera ryska militärbloggare, journalister och enstaka politiker kritiserar beslutet att placera många soldater på en och samma plats utan tillräckligt försvar.

Dödstalen är näst intill omöjliga för utomstående att verifiera i detta skede. Bägge sidor överdriver framgångar eller förminskar förluster närmast regelmässigt.

Nya anfall mot Kiev

Under natten har också Ukrainas luftvärn skjutit ned 40 drönare som var på väg mot Kiev, uppger borgmästaren Vitalij Klytjko, enligt AFP.

Drönarattackerna kommer slag i slag. Enligt den ukrainska militären använder sig Ryssland av iranska varianter.

Annons

Attackerna har bland annat riktats mot elnätet och flera nödavbrott har införts i områden i staden.

Under natten till måndagen uppmanade ukrainsk militär människor att ta sig till och stanna i skyddsrum i Kiev.

Större städer

Inte bara Kiev anfölls med drönare under natten. Sju drönare som var på väg mot regionen Mykolajiv i södra Ukraina sköts också ned, enligt guvernören Vitalij Kim. Ytterligare tre förstördes i Dnipropetrovsk, längre österut, enligt guvernören där.

Även i Charkiv i nordost – regionen som Ukrainas styrkor tog tillbaka kontrollen över i en framgångsrik motoffensiv i september – besköts flera samhällen under natten, enligt guvernör Oleh Synehubov. Han skriver på Telegram att fem bostadshus i staden Kupjansk har träffats.

President Volodymyr Zelenskyjs rådgivare Mychajlo Podoljak säger att de ryska attackerna i anslutning till nyårshelgen riktats mot centrala delar av större städer. Och enligt Podoljak visar det att Ryssland bytt taktik.

"Ryssland har inte längre några militära mål och försöker att döda så många civila som möjligt och förstöra mer civila anläggningar", skriver han på Twitter och avslutar: "Ett krig för att döda".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons