Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Rockad i Norges regering efter otrohetsaffär

Norges statsminister Jonas Gahr Støre har tvingats till en rockad i sin koalitionsregering.
Tidigare kommunalministern Bjørn Arild Gram blir ny försvarsminister efter skandalomsusade Odd Roger Enoksen. Men ersättaren är också skandalbefläckad.
Norge • Publicerad 12 april 2022
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under pressträffen i Oslo. han flankeras av nye försvarsministern Bjørn Arild Gram (Sp) och nye kommunalministern Sigbjørn Gjelsvik (Sp).
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under pressträffen i Oslo. han flankeras av nye försvarsministern Bjørn Arild Gram (Sp) och nye kommunalministern Sigbjørn Gjelsvik (Sp).Foto: Lise Åserud/NTB/TT

Försvarsminister Enoksen (Senterpartiet) tvingades i lördags avgå efter att en otrohetsaffär blivit offentlig. Ersättaren, partikamraten Bjørn Arild Gram, kommer från posten som kommunalminister och är enligt Gahr Støre (Arbeiderpartiet) rätt man på rätt plats.

– Vi har letat efter en klok och erfarne ledare med tung politisk erfarenhet från flera olika områden och som kan gå rakt in i den nya rollen, säger statsministern på en presskonferens i Olso enligt NRK.

Annons

Men valet är kanske inte helt riskfritt – Bjørn Arild Gram har själv varit indragen i en norsk politisk skandal.

"Inte jag som sms:ade"

2016 var han tillsammans med sju andra manliga politiker från Senterpartiet på en tur till en hytte. En av dessa åtta – ingen har erkänt – skickade då ett grovt kränkande sexuellt sms till Signe Navarsete, tidigare ledare för partiet.

– Det var inte jag som skickade det sms:et och jag vet heller inte vem som gjorde det. Jag tycker att det är väldigt beklagligt att någon var så dum att den skickade ett sådant meddelande, säger han på tisdagens presskonferens.

På frågan om en ny bakgrundskontroll har gjorts på Gram säger Jonas Gahr Støre:

– Bjørn Arild Gram var föremål för en grundlig utredning när han blev statsråd i oktober. Den som har kommit fram de senaste dagarna gör inte att den inte var grundlig.

Bjørn Arild Gram ersätts i sin tur av Sigbjørn Gjelsvik (Senterpartiet), som alltså blir ny kommunalminister.

Inte fått bli minister

Jonas Gahr Støre sade i helgen att Odd Roger Enoksen inte hade tilldelats sin ministerpost om han då berättat om otrohetsaffären.

Enoksen, som var gift när affären ägde rum, inledde 2005 en relation med en då 18-årig kvinna när hennes skolklass var på besök i stortinget, där han satt som ledamot. De hade då träffats en gång tidigare.

Affären pågick i flera månader. Den nu 67-årige Enoksen var då 50 år och blev samma höst olje- och energiminister i Jens Stoltenbergs rödgröna regering.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons