Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nya krav från Kommunal i avtalsrörelsen

Politik • Publicerad 2 oktober 2020
Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin.
Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det största LO-facket Kommunal växlar nu upp sina krav inför avtalsrörelsen. Redan tidigare hade fackförbundet högt ställda krav: 3,5 procent löneökning för anställda inom vård, omsorg och skola jämfört med de 3 procent som industrin kräver. Eftersom nya löneavtal skulle ha varit klara i våras, men fick skjutas fram på grund av coronakrisen, kräver Kommunal nu också retroaktiv lön för sina medlemmar, enligt ett pressmeddelande.

De vill också se bland annat färre delade turer, tillsvidareanställning av yrkesutbildade och ytterligare en fridag. Dessutom kräver Kommunal att karensavdraget som tillfälligt slopats ska tas bort helt. För att det ska kunna ske i kollektivavtal måste dock lagen ändras först.

"Karensen är ett otyg på svensk arbetsmarknad. Ingen ska tvingas gå till jobbet trots sjukdom – eller straffas ekonomiskt för att man tar sitt ansvar och stannar hemma. Nu finns möjligheten att förbättra villkoren för välfärdsarbetarna. Det är upp till SKR att gå Kommunal till mötes i förhandlingarna", säger förbundsordföranden Tobias Baudin i pressmeddelandet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons