Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nya korruptionsmisstankar mot Bolsonaro

Brasiliens president Jair Bolsonaro anklagas för förskingring under sina nära 30 år i deputeradekammaren, skriver .
Brasilien • Publicerad 6 juli 2021
Brasiliens president Jair Bolsonaro. Arkivbild.Foto: Eraldo Peres/AP/TT

Medieföretaget UOL publicerade på måndagen en rad artiklar under vinjetten "Jairs hemliga liv". Artiklarna bygger bland annat på ljudinspelningar med Bolsonaros tidigare svägerska Andrea Siqueira Valle. I ett av ljudklippen säger hon att hennes bror André Siqueira, som var anställd av Bolsonaro, sparkades när han vägrade ge Bolsonaro en överenskommen del av sin lön.

– André fick mycket besvär eftersom han aldrig gav tillbaka rätt summor. Han skulle ge tillbaka 6 000 real, men André gav bara 2 000 eller 3 000. Det här höll på i evigheter tills Jair sade: "Nu får det vara nog – sparka honom eftersom han aldrig ger mig rätt summor", säger ex-svägerskan.

Annons

Systemet med att begära en andel av underordnades löner beskrivs som vanligt förekommande i Brasilien. Liknande anklagelser har riktats mot Bolsonaros äldste son, senatorn Flávio Bolsonaro.

Misstänkt vaccinupphandling

Anklagelser mot presidenten om korruption i samband med en upphandling av coronavaccin väcktes förra veckan och Bolsonaro ska utredas av riksåklagaren.

En kommission granskar sedan ett par månader tillbaka regeringens hantering av pandemin och det var i samband med dessa förhör som det riktades anklagelser mot presidenten. Han misstänks ha haft kännedom om korruption i samband med upphandlingen av det indiska covidvaccinet Covaxin utan att ha agerat på uppgifterna.

Avfärdar misstankar

Tre senatorer har formellt brottsanmält presidenten, vilket har fått Högsta domstolen att beordra riksåklagare Augusto Aras, som tillsatts av Bolsonaro, att utreda misstankarna.

Dessutom har oppositionen passat på att presentera en begäran om att ställa högerledaren inför riksrätt, med en lista på en mängd anklagelser mot honom, både gamla och nya.

Bolsonaro förnekar misstankarna. Han har också stämplat den parlamentariska kommissionsutredningen som ett löjligt påhitt för att få honom avsatt.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons