Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nya insatser för att hjälpa fridlyst padda

Djur • Publicerad 2 maj 2021
Totalt 40|000 ägg från den fridlysta strandpaddan ska flyttas från en västkustö till en annan. Bilden föreställer inte strandpaddor. Arkivbild.
Totalt 40|000 ägg från den fridlysta strandpaddan ska flyttas från en västkustö till en annan. Bilden föreställer inte strandpaddor. Arkivbild.Foto: Kerstin Joensson/AP/TT

Totalt 40 000 ägg från den fridlysta strandpaddan ska flyttas från Balgö nordväst om Varberg till Öckerö utanför Onsalahalvön, rapporterar Sveriges Radio P4 Halland.

Det sällsynta djuret behöver fler boplatser för att öka sin chans till överlevnad, då dess få hem i Halland enligt experterna hotas av fåglar och saltvatten. Flyttningen kommer att ske i etapper under de kommande fyra åren. De första 10 000 äggen flyttas i slutet av maj.

Annons

– Man vill inte ta för många ägg på en gång, så att man påverkar populationen där man hämtar äggen, säger sötvattensbiologen Marika Stenberg till SR.

Strandpaddorna har blvit allt färre på sistone. Artens existens hotas av rastande fåglar som övergöder dess hemvatten med sin avföring. Dessutom har de senaste årens torka gjort vattnet allt saltare.

Arten finns endast på två ställen i Halland och på båda dessa finns samma problematik. Sedan tidigare jobbar biologerna med att förbättra förutsättningarna för paddan på båda platserna.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons