Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nya framgångar i företagande för Blekinge

Det har bara varit en svag ökning i tillkomsten av nya företag i landet i år. Men Blekinge sticker ut, toppar listan och har fått upp farten rejält.
Karlskrona • Publicerad 15 juli 2019
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

I det stora hela var det likadant i hela landet förra året och nyföretagandet visade en svag utveckling också i Blekinge. Men 2019 ser det lite bättre ut, för att inte tala om vårt eget län. Under det första halvåret ökade antalet nyregistrerade företag med över 26 procent, medan resten av landet hade en ökning på i genomsnitt 3 procent.

– Jo, vi har märkt det med en ström av besökare som varit sugna på att starta eget. Ungefär hälften av dem har velat prata om och få sin affärsidé bedömd. I andra hand få råd i ekonomiska frågor eller i kontakter med myndigheter, säger Malin Bornerheim på organisationen Nyföretagarcentrums kontor i Karlskrona.

Annons

– Viljan att starta eget företag brukar annars inte vara lika stor när vi är inne i en högkonjunktur. Då brukar fler vara nöjda med att vara där de är. Kanske är det ett tecken på att en avmattning kan ses. Att folk ser om sitt hus.

Samtidigt är hon mycket glad över den tydliga trenden mot fler nya företag i Blekinge.

– Det kan vara en kombination med många andra positiva saker som händer, utvecklingen i Blekinge, byggandet av nya bostäder som tagit fart, också att vi syns mer på hemsidor och i olika kanaler.

Malin Bornerheim, rådgivare i Karlskrona.
Malin Bornerheim, rådgivare i Karlskrona.Foto: Marcus Palmgren

– Förutom rådgivning är vi ute på skolor, medverkar i juryn i projekt som UF-företagen (Unga företagare) och arbetar närmare Arbetsförmedlingen. Vi är lite tillbaka där vi var för några år sedan med ett större samarbete mellan myndigheter. Det blir ett större smörgåsbord att plocka av, helt enkelt.

Idag är 42 procent av de som startar nya företag kvinnor, 52 procent män. Drygt 26 procent av alla har invandrarbakgrund. Ungefär en tiondel gör det i kontakter med Nyföretagarcentrum Sverige, lite oftare i Blekinge.

– Mycket sker inom handeln med försäljning av varor och produkter som kanske ökat lite på sistone. Men även inom tjänstesektorn där det ofta handlar om olika konsultarbeten.

Organisationen Nyföretagarcentrum har en egen avdelning i Karlskrona i form av en stiftelse. Två heltidsanställda finns på plats på kontoret på Bredgatan i Karlskrona. Bakom organisationen står ett flertal samarbetspartners som hjälper till med bland annat företagsjuridik, marknadsföring och direkt ekonomiskt stöd, även kommun och offentligstödda organisationer.

Fakta

Nya företag

Antalet nyregistrerade företag första halvåret 2019, också i jämförelse med samma period förra året (aktiebolag, enskilda näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag):

1) Blekinge 374, 26,4 procent (ökade med)

2) Jämtland 417, 13,6 procent

3) Kalmar 546, 9,4 procent

8) Stockholm 11 979, 3,7 procent

I botten:

19) Södermanland 773, -4,2 procent (minskade med)

20) Västernorrland 569, -4,5 procent

21) Norrbotten 570, -5,3 procent

Källa: Nyföretagarbarometern i samarbete med Nyföretagarcentrum och Bolagsverket.

Mats BlennowSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons