Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nya floppen för Trump och hans app

Ett nytt bakslag har drabbat USA:s förre president Donald Trumps hittills floppande sociala mediesatsning. Tre högt uppsatta personer har hoppat av från företaget Truth Social, enligt källor nära verksamheten.
USA • Publicerad 5 april 2022
Expresident Donald Trump talar under ett kampanjmöte i Georgia i mars.
Expresident Donald Trump talar under ett kampanjmöte i Georgia i mars.Foto: Hyosub Shin/AP/TT

Donald Trump, USA:s förre president, lanserade planerna sedan han blivit utslängd från Twitter och Facebook efter stormningen av Kapitolium i januari förra året. Han skulle skapa appen Truth Social – en frizon för konservativa röster som skulle konkurrera med de traditionella sociala mediejättarna.

Men Truth Social dömdes på förhand ut av flera experter och satsningen har kantats av tekniska problem, lågt intresse och förseningar.

Annons

Nu har dessutom tre personer på toppositioner inom företaget lämnat, säger källor inom verksamheten.

Hjärnan bakom

Företagets tekniske chef Josh Adams, chefen för produktutveckling Billy Boozer och chefsjuristen Lori Heyer-Bednar har alla lämnat sina tjänster enligt Politicos källor. Reuters rapporterar också att Adams och Boozer, som beskrivs som nyckelpersoner för att bygga upp företaget till ett socialt medie-imperium, har slutat, med hänvisning till flera källor.

– Har Josh slutat... kan vad som helst hända, säger en av Reuters källor, som beskriver Josh Adams som hjärnan bakom Truth Socials tekniska lösningar.

Uppgifterna har inte bekräftats av Donald Trump, Truth Social, eller bolaget Trump Media & Technology Group (TMTG). Det är även oklart vad som ligger bakom uppsägningarna, om de arbetar kvar på andra tjänster inom företaget eller slutat helt, skriver Reuters.

Användare klagar

Truth Social var tänkt att lanseras i februari men premiären sköts upp till slutet av mars, då satsningen enligt förhandsbeskeden skulle vara fullt funktionell. Användare klagar dock på bristande engagemang i appen och svårigheter med att registrera sig, rapporterar Politico.

Tusentals potentiella användare står dessutom fortfarande på väntelistan eftersom appen ännu inte kan laddas ned på Android, utan enbart på Iphone, vilket utesluter en stor del av befolkningen. Den är hittills enbart tillgänglig i USA.

Donald Trump, som kommunicerade ut sin politik i princip dagligen på Twitter, har hittills bara skrivit ett enda meddelande på plattformen. Han har knappt 830 000 följare i dagsläget, jämfört med sina tidigare nära 89 miljoner följare på Twitter.

Donald Trump, Twitter och Truth Social

Twitter var en av Donald Trumps främsta kommunikationskanaler.

Efter stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021 stängdes den avgående presidenten av från plattformen permanent, sedan han upprepade gånger felaktigt hävdat att presidentvalet var "stulet". Han blev också avstängd av Facebook.

Trump Media & Technology Group (TMTG) har gått samman med det befintliga, börsnoterade teknikbolaget Digital World Acquisition Corp och finansierar den nya appen Truth Social.

Lanseringen var planerad till 21 februari, men sköts upp.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons