Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nya elstödet ger uppemot 6 000 kronor

Villaägare i södra Sverige kan räkna med ytterligare 5 000–6 000 kronor i elstöd. Detta ovanpå det första stödpaketet som ger runt 16 000 kronor.
Norrländska villahushåll får nu del av kakan och kan hoppas på cirka 4 000 kronor "någon gång i vår".
Ekonomi • Publicerad 11 januari 2023
Mer elstöd att räkna hem. Arkivbild.
Mer elstöd att räkna hem. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Energiminister Ebba Buschs (KD) nya elstödsförslag, som hon presenterade på måndagen och som denna gång även inkluderar Norrland, det vill säga elområde 1 och 2, är inte klart i detalj. Först ska berörda myndigheter ta fram färdiga förslag som ska godkännas.

Men det går ändå att skissa på hur mycket pengar det handlar om.

Annons

För ett villahushåll beläget i södra halvan av landet, elområde 3 och 4, handlar det nya stödet om sammanlagt cirka 5 500 kronor för november och december 2022. Detta baseras på en schablonmässig, årlig förbrukning på 20 000 kilowattimmar där mer el används under de kalla månaderna. För ett hushåll i Norrland, elområde 1 och 2, visar kalkylen på ungefär 3 800 kronor i återbetalning, enligt beräkningar som elhandelsbolaget Godel tagit fram för TT:s räkning (se tabell).

"Rimligt"

– Utifrån vår hållning så är det bra att stöd betalas ut när stöd behövs. Och med de priser som varit så är det här rimligt, säger Björn Björnson, analytiker och affärsutvecklingschef på Godel.

Att norrlänningarna inte fick något stöd i det första elpaketet hänvisades till att priset varit betydligt lägre i norr än i södra Sverige. Å andra sidan förbrukar en villaägare i Norrland förmodligen mer el under de kalla månaderna, oklart hur mycket, det saknas sådana schabloner, enligt Björn Björnson.

Kalkylen i det nya elstödet är densamma som för det första elstödspaketet, som lades fram av Svenska kraftnät och regeringen i höstas, men som alltså uteslöt norrlänningar. Beräkningarna utgår ifrån att elkostnader, utöver det referenspris på 75 öre per kilowattimme som Svenska kraftnät räknat fram, ska betalas tillbaka till hushållen, villor som lägenheter och fritidshus. Detta oavsett om det enskilda hushållet haft bundet eller rörligt elpris.

Nästan 16 000 kronor

Det första stödpaketet landade då på att kunder i sydligaste Sverige (elområde 4) får 79 öre per kilowattimme i återbetalning, detta under perioden oktober 2021 till september 2022 så som modellen är framtagen. En villaägare som bränner av 20 000 kilowattimmar på ett år kan därmed räkna hem 15 800 kronor (0,79 kronor x 20 000), pengar som regeringen i nuläget har lovat ska börja kunna betalas ut i slutet av februari i år.

Energiminister Ebba Busch sade också i måndags att hon vill att Svenska kraftnät i sitt förslag till elstöd 2 för hushåll även ser över möjligheten att införa ett tak för hur mycket förbrukning en enskild kund ska kunna få stöd för. Men detta tak lär inte gå under vad ett vanligt snitthushåll förbrukar.

Kritikerna till det nya stödet varnar för att hushållen vänjer sig vid att staten rycker in så fort det blir lite jobbigt och att kunderna därmed inte drar ner sin förbrukning vilket prissignalen delvis är till för. Dessutom behöver de flesta inte stödet.

Nu pekar dock mycket på att elpriserna framöver inte blir så jobbiga. Milt väder och välfyllda gaslager tyder på det, något som syns i framtida elkontrakt på terminsbörsen.

– De flesta faktorer pekar på lägre priser framöver, även för hela 2023, säger Björn Björnson.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons