Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nya anklagelser om rysk matutpressning

Ryssland försöker skapa en global matkris för att på så sätt få lättnader i sanktionerna. Det säger såväl EU:s rådsordförande Charles Michel som USA:s utrikesminister Antony Blinken.
FN • Publicerad 7 juni 2022
Rysslands FN-ambassadör Vasilij Nebenzia. Arkivbild.Foto: John Minchillo/AP/TT

Rysslands FN-ambassadör lämnade i protest ett möte i FN:s säkerhetsråd på måndagen.

Anledningen var ett tal av EU:s rådsordförande Charles Michel, där denne anklagade Ryssland för att använda inställda matleveranser till tredje världen som ett vapen i kriget i Ukraina och ett sätt att kunna se lättnader i sanktionerna.

Annons

Michel riktade sig direkt till FN-ambassadören Vasilij Nebenzia när han sade att ryska krigsskepp i Svarta havet som hindrar Ukraina att exportera spannmål har orsakat en global kris.

– Det driver upp matpriserna, driver folk till fattigdom. Ryssland är ensamt ansvarigt för den annalkande matkrisen.

"Oförskämd"

Michel fortsatte med att anklaga Ryssland för att stjäla spannmål från de områden landet ockuperar i Ukraina, samtidigt som man "skyller på andra", för att "på ett fegt sätt" föra ut propaganda.

Det blev för mycket för Nebenzia, som lämnade sin plats i salen. Hans deputerade, Dmitrij Poljanskij, skrev senare på Twitter att Michel varit "oförskämd".

Mötet i säkerhetsrådet skulle ha handlat om sexuella övergrepp under kriget i Ukraina, men flera aspekter på kriget togs upp.

USA anklagade i maj Ryssland för att medvetet förvärra den globala matbristen som ett led i invasionskriget mot Ukraina.

– Sluta blockera hamnarna i Svarta havet, sade utrikesminister Antony Blinken då.

"Utpressning"

Under måndagen upprepade han de orden och sade i ett möte inom utrikesdepartementet att det finns trovärdiga uppgifter om att Ryssland stjäl ukrainskt spannmål för att själva exportera det, och på så sätt profitera på kriget.

Även Blinken anklagar Ryssland för att bunkra spannmål för att driva upp priserna och anklagar president Vladimir Putin för utpressning.

– Han hoppas att världen ska ge efter och lätta på sanktionerna. Det är utpressning, helt enkelt.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons