Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kina ilsket över ny vapenaffär med Taiwan

Kina reagerar med ilska på att USA nu godkänt en ny vapenaffär med Taiwan. USA ska leverera utrustning och tjänster för 100 miljoner dollar.
Ekonomi • Publicerad 8 februari 2022
Militärparad i Taipei under förra årets nationaldag i Taiwan, den 10 oktober.
Militärparad i Taipei under förra årets nationaldag i Taiwan, den 10 oktober.Foto: Chiang Ying-Ying/AP/TT

"Detta är den andra vapenaffären med Taiwan sedan president Joe Biden tillträdde och den första i år", säger Xavier Chang, talesperson för Taiwans president Tsai Ing-Wen, i ett uttalande.

Avtalet omfattar bland annat Taiwans luftvärn. Önationen har utropat en Adiz (air defence identification zone), en slags intressezon som är mycket större än landets luftrum. Och Taipeiregeringen larmar om att Kina numera gör många och stora intrång med krigsplan i den zonen.

Annons

Kina anser att Taiwan är en del av landets territorium och har sagt att man i något skede kommer att ta kontroll över ön, med våld om så krävs. Förutom regelbundna kinesiska militära styrkeövningar i havet utanför och i luftrummet nära Taiwan har ordkriget om ö-staten trappats upp på senare tid.

USA:s linje går ut på att stödja Taiwan genom att bygga upp dess militär men utan att uttryckligen lova att delta i ett eventuellt krig.

På sin dagliga presskonferens svarade utrikesdepartementet i Peking att denna veckas affär "allvarligt underminerar" relationen mellan Kina och USA, och även är ett hot mot fred och stabilitet i havsområdena kring Taiwan. Regimen i Kina hotar med "legitima och starka" motåtgärder.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons