Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ny planet upptäckt vid stjärnan närmast solen

Ännu en exoplanet har hittats runt Proxima Centauri, den stjärna som ligger närmast solen. Den rankas dock inte som beboelig.
Rymden • Publicerad 12 februari 2022
Exoplaneten Proxima d med sin moderstjärna, den röda dvärgstjärnan Proxima Centauri, i bakgrunden enligt en konstnärs bild.
Exoplaneten Proxima d med sin moderstjärna, den röda dvärgstjärnan Proxima Centauri, i bakgrunden enligt en konstnärs bild.Foto: European Southern Observatory

Upptäckten gjordes av ett forskarlag som använde Europeiska sydobservatoriets (ESO) jätteteleskop VLT i Chile.

Exoplaneter är planeter som befinner sig i andra solsystem än vårt eget.

Annons

Den nyligen funna planeten, kallad Proxima d, har endast en fjärdedel av jordens massa och är därmed den lättaste exoplanet uppmätt med radialhastighetsmetoden, som går ut på att observera mycket små variationer i en moderstjärnas rörelse orsakade av dragningskraften från en planet.

Rönen i den nya studien publiceras i Astronomy & Astrophysics.

Lätta kandidater

"Detta resultat är extremt viktigt. Det visar att radialhastighetsmetoden har potential att upptäcka en population av lätta planeter, likt vår egen, som förmodas vara den mest talrika typen av planeter i galaxen, och som potentiellt kan härbärgera liv som vi känner det," säger instrumentspecialist Pedro Figueira på ESO i Chile i ett pressmeddelande.

Proxima d tros vara stenig. Den kretsar cirka fyra miljoner kilometer från Proxima Centauri, vilket är mindre än en tiondel av Merkurius avstånd till solen.

Därmed befinner sig Proxima d bortom den så kallade beboeliga zonen, det avstånd från en stjärna där flytande vatten kan existera på en planets yta. Proxima d behöver bara fem dygn för att fullgöra ett omlopp kring stjärnan.

Nära 5 000 funna

Tidigare är det klarlagt att två planeter, Proxima b och Proxima c, kretsar kring Proxima Centauri.

Den förstnämnde har en massa jämförbar med jordens och befinner sig inom den beboeliga zonen. Omloppstiden är elva dygn. Men Proxima c rör sig avsevärt längre bort med en bana som tar fem år att fullborda.

Det finns enligt den amerikanska rymdstyrelsen Nasa mer än 4 900 bekräftade exoplaneter.

Den röda dvärgstjärnan Proxima Centauri är solens närmaste stjärngranne i vår galax Vintergatan. Avståndet är drygt fyra ljusår.

Fakta: Jordliknande exoplaneter

En exoplanet är en planet som kretsar runt en annan stjärna än vår egen sol. Ordet är helt enkelt en förkortning av uttrycket extrasolär planet.

De första exoplaneterna hittades på 1990-talet. I början rörde det sig om gasjättar av Jupiters typ som låg i nära omloppsbana runt sina stjärnor. Men med tiden har det upptäckts fler och fler jordliknande planeter som ligger inom den så kallade beboeliga zonen, det vill säga på ett avstånd från sina stjärnor som gör det möjligt för liv att existera.

I dagsläget känner forskarna till över 4 900 exoplaneter. Alla ligger mycket långt från jorden. Med dagens teknik skulle det ta minst tiotusentals år att nå fram till dem.

Källa: Nasa

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons