Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ny oro för fjällturism inför vintersäsongen

Vårens oro för turister som bidrar till smittspridning har återvänt till flera regioner som nu förbereder sig på ett ökat vårdtryck till vintern. Från Norrbotten vädjar man till turister att skjuta på fjällresan.
Coronaviruset • Publicerad 16 november 2020
Skidåkare i Åre, Jämtland. Arkivbild.
Skidåkare i Åre, Jämtland. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Läget påminner om det som man stod inför vid sportlovet och påsklovet i våras, konstaterar hon:

– Då gick vi också ut och vädjade till norrbottningar men även till andra, som vi i vanliga fall är väldigt tacksamma för att de kommer hit för att vintersemestra, att man helst skulle stanna hemma.

Annons

Dels ser man en risk att smittan sprids med ökad fart när många nya människor kommer, dels finns en farhåga att vården blir ansträngd när olyckor följer av ökad aktivitet i fjällvärlden.

– Så vi hoppas att man antingen ska vara extra försiktig, eller så ska man helst undvika att fara upp till fjällen, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Fullbokat till jul

Region Jämtland Härjedalen förbereder sig dock för full aktivitet i vinter, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Maria Söderkvist, som inte vill uppmana människor att hålla sig undan.

– Mitt uppdrag är hälso- och sjukvården. Vi gör allt vi kan för att säkerställa att det fungerar, oavsett om det kommer många hit eller inte.

Just nu ser det dock ut som att det blir många besökare i skidbackarna i Jämtland och Härjedalen.

– Vi vet att det är fullbokat i princip över jul och nyår. Det är färre bokningar de veckor när vi brukar få mycket norrmän, men sedan är det nästan fullbokat över sportloven igen.

Ökad testning

För att möta behovet ökar man bland annat testkapaciteten, förstärker bemanning inom vården samt förstärker sjuktransporter.

– Vi är förberedda på att det kommer vara en annorlunda vintersäsong som förhoppningsvis innebär öppna liftar, mycket snö och glada barn i skidbacken. Det vore fint om det går att genomföra den typen av aktiviteter, men då covidanpassat så klart, säger Maria Söderkvist.

Jämtland Härjedalen är den enda region i Sverige som just nu inte omfattas av skärpta coronaråd.

– Vi har fem smittade personer inneliggande just nu, men ingen på iva. Så det är ingen hög belastning jämfört med hur det var i våras, säger Maria Söderkvist.

Annons

Från Region Västerbotten är tongångarna mer som de från Norrbotten.

Regionen var likt Norrbotten en av dem som fick skärpta allmänna råd förra veckan, och där uppmanas även alla att undvika onödiga resor inom och utom länet till och med 8 december. Den uppmaningen kommer sannolikt att förlängas, enligt Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västerbotten.

– Och med tanke på en befarad ökad belastning på sjukvården, där vi nu också ser mer sjuk personal än i våras, så är det klart att vi kommer att vädja till folk att inte komma till skidanläggningar och annat så att vi dessutom riskerar få in folk från andra ställen. Då kommer det bli en belastning på sjukvården som vi kommer ha svårt att klara av, säger hon.

Eget ansvar

Hur var och en agerar nu gör faktiskt skillnad, säger Brita Winsa.

– Om vi tar ansvar och inte träffar andra människor så kommer det här att bli bättre. Samtidigt har jag stor förståelse för att alla börjar bli väldigt less på det här.

Anna-Stina Nordmark Nilsson i Region Norrbotten är inne på samma linje.

– Det är viktigt för norrbottningar och andra att kunna nå fjällvärlden, men det är ännu viktigare att vi kan hålla koll på pandemin.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons